Mix Megapol i Malmö spelade rekryteringslåt för IS. Foto: ROBIN ARONMix Megapol i Malmö spelade rekryteringslåt för IS. Foto: ROBIN ARON
Mix Megapol i Malmö spelade rekryteringslåt för IS. Foto: ROBIN ARON
Islamiska Statens rekryteringslåt "For the sake of Allah" spelades i svensk radio under morgonen. Foto: MARTIN KÄLLSTRANDIslamiska Statens rekryteringslåt "For the sake of Allah" spelades i svensk radio under morgonen. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
Islamiska Statens rekryteringslåt "For the sake of Allah" spelades i svensk radio under morgonen. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
Gry Forssell är en av programledarna av Morgonshowen på Mix Megapol. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURESGry Forssell är en av programledarna av Morgonshowen på Mix Megapol. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Gry Forssell är en av programledarna av Morgonshowen på Mix Megapol. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Den andra halvan av programledarduon är Anders Timell. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSENDen andra halvan av programledarduon är Anders Timell. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Den andra halvan av programledarduon är Anders Timell. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Radiokanal i krismöte – kan ha kapats av IS

Publicerad

På fredagsmorgonen fick lyssnare till radiokanalen Mix Megapol i Malmö höra någonting oväntat.

Plötsligt började en rekryteringslåt för IS spelas – upprepade gånger.

Efter händelsen sitter Mix Megapol i krismöte.

– Någon har stört vår frekvens genom att gå in med en piratsändare. Vi kommer att polisanmäla händelsen och rapportera den till Post- och Telestyrelsen. Intern utredning är påbörjad, säger Jakob Gravestam, marknadsdirektör på Bauer Media.

Ed Sheeran och Danny Saucedo var några av de artister som spelades på Mix Megapol i Malmö på fredagsmorgonen. Vid 8.35 avbröts den vanliga sändningen och plötsligt fick radiolyssnarna höra låten "For the sake of Allah" i etern. 

Påpassliga lyssnare som kände igen låten vet att den används som propaganda för att rekrytera folk till terrorgruppen Islamiska Staten.

– Någon eller några har gått in genom en piratradiosändare och knappat in Mix Megapols frekvens i Malmö, sedan har de sänt ut låten. Jag har inte hört den själv, men den ska vara på engelska och vara relaterad till rekrytering till IS, säger Jakob Gravestam, marknadsdirektör på Bauer Media.

Bauer Media håller just nu på att lyssna igenom sändningen, som först uppmärksammades av 24Malmö.

– Vi lyssnar på sändningen från Malmö via referensbandare. Vi vill veta hur länge och hur ofta den har spelats. Det vi vet i nuläget är att den har spelats flera gånger, i minst 5-10 minuter. Hur lång tid låten har spelats försöker vi komma fram till. Det kan vara så lång tid som 30 minuter.

Hörde inte störningen

Informationen nådde Mix Megapol genom samtal från lyssnare.

– När Anders Timell och Gry Forssell sände hörde de inte störningen. Det var genom många samtal till vår växel, under väldigt kort tid, som vi fick informationen om vad som skedde. Det ska enbart ha skett lokalt över Malmö, säger han.

 

LÄS MER: Falsk IS-propaganda spreds via brevlådor

 

Händelsen är anmäld.

– Vi har polisanmält detta och rapporterat händelsen till Post- och Telestyrelsen. Jag hoppas att en utredning från Post- och Telestyrelsen ska hjälpa oss. Intern utredning är påbörjad.

Svårt att förebygga

Jakob Gravestam ser på händelsen som allvarlig.

– Vi tycker detta är jätteallvarligt, att gå in och hacka vår frekvens.

Liknande händelser kan vara svåra att förebygga, enligt marknadsdirektören.

– Att få tag på en piratsändare kan i princip vem som helst göra. Beroende på hur starka deras piratsändare är kan man i vissa fall knappa in vår frekvens. Då kan man skicka ut mer eller mindre vad som helst. Vi hoppas på att kunna undvika det här i framtiden.

Kommande åtgärder okända

Vilka åtgärder som kommer tas efter händelsen är än så länge inte känt.

– I nuläget kan jag inte säga vad vi kommer vidta för åtgärder, det får vi prata mer om, säger Maja Thomhave, presstalesperson på Bauer Media.

Mix Megapol programleds av Anders Timell och Gry Forssell.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag