GLÖMMER ALDRIG. 24-åriga Mariana våldtogs av ägaren på en svartklubb i Malmö. Mariana anmälde och våldtäkten och den 53-årige klubbägaren dömdes mot sitt nekande till tio månaders fängelse. Det här är inget man flömmer, det kommer att hänga med så länge jag lever, säger Mariana.
GLÖMMER ALDRIG. 24-åriga Mariana våldtogs av ägaren på en svartklubb i Malmö. Mariana anmälde och våldtäkten och den 53-årige klubbägaren dömdes mot sitt nekande till tio månaders fängelse. Det här är inget man flömmer, det kommer att hänga med så länge jag lever, säger Mariana.

"Mitt liv blir aldrig detsamma"

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Här våldtogs 472 kvinnor de senaste tolv månaderna.
Kvällspostens kartläggning visar att de grova sexövergreppen ökar kraftigt.
Antalet anmälda våldtäkter i Skåne är nu 100 fler är motsvarande period året före.

Unik karta: Kvällsposten kartlägger våldet mot kvinnor i Skåne Öpnnas i ett nytt fönster
Varje prick på kartan är en våldtäkt. Under perioden 11 april 2005 till 12 april 2006 anmälde 472 kvinnor i Skåne att de blivit våldtagna. Motsvarande siffra för Malmö är 124. Brottsförebyggande rådet, Brå, som tittar på brottsutvecklingen i Sverige konstaterar att samtidigt som stöldbrotten minskar kraftigt ökar antalet våldsbrott. Ökningen har fortsatt under det första kvartalet i år.

Stor ökning

Enligt Brå är antalet misshandelsfall fem procent fler första kvartalet i år än samma period 2005. Bland våldsbrotten märks även en mycket stor ökning av antalet anmälda våldtäkter. 2004 anmäldes 347 våldtäkter i Skåne. 2005 var siffran 476. Och det finns inget som tyder på något trendbrott. Kvällspostens kartläggning visar att 472 kvinnor blev våldtagna i Skåne de senaste tolv månaderna. En del av förklaringen till ökningen tros vara att lagen ändrades 1 april 2005.

Svårt att förklara

Lagändringen innebär att en del övergrepp som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande i dag bedöms som våldtäkt. - Det är svårt att förklara utvecklingen och det är det svårt att dra slutsatser, säger Lotta Nilsson på Brå. - Det har skett en faktisk ökning av antalet våldtäkter. Men vi vet inte hur stor. Eller om det bara är i vissa grupper. - Men det är en tydligt uppgående kurva. I Malmö har hittills i år cirka 20 kvinnor anmält att de blivit våldtagna. Ökningen jämfört med förra året är bara marginell.

Här minskar våldsbrotten

Polisen i Malmö hävdar nu att man stoppat utvecklingen och att antalet våldsbrott i city faktiskt minskar för första gången på många år. Organisationsförändringar och nya arbetsmetoder ska leda till att fler brottslingar åker fast. - Vi har gjort en hel del som kommer att få positiva konsekvenser, säger Malmös polismästare Ulla Ardermark till Kvällsposten. - Vi vill skapa både en reell och en psykologisk trygghet här i Malmö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag