Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänktte Ystads -pyromanen omhäktad

Foto: Dennis Meisner

YSTAD. 62-åringen greps praktiskt taget på bar gärning när han satte eld på Hamncaféet i Ystad och har sedan dess suttit inspärrad. Nu är han omhäktad för ytterligare två veckor.

- Vi gick med på en förlängning, säger 62-åringens advokat Sven Jernryd.

Efter att ha levt med skräck för gryningspyromanen under många år vaknade Ystadborna upp till en ny mardröm i sommar. Flera bränder konstaterades vara anlagda.

Polisen tog hotet på största allvar och satte bland annat in en spanarstyrka.

Jakten blev kort. Genom allmänhetens tips och med hjälp av mörkerkikare kunde man gripa en 62-årig tysk man när han var i färd med att sätta eld på Hamncaféet mitt i natten.

Skickades till SKL

- Misstankarna mot honom handlar i nuläget om den branden samt ett olaga intrång, säger förundersökningsledaren åklagare Magnus Johansson.

Efter husrannsakan i mannens tält utanför Ystad samt övrig teknisk undersökning vid brottsplatsen skickades materiel och prover för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

Framför allt är det jämförelseanalyser som tar tid, enligt Magnus Johansson.

- Men det handlar inte om DNA, säger han.

SKL:s arbete förväntas inte ge resultat förrän om några dagar varför åklagaren beslutade att begära förlängning av häktningstiden med två veckor.

- Nu har vi fram till den 28 augusti klockan 11.00 på oss, säger han.

Tidigare dömd

Den misstänkte 62-åri­ngen har tidigare dömts i Sverige vid tre tillfällen. Förra året i mars blev straffet tre månaders fängelse för olaga intrång och stöld.

Två gånger under 2010 greps han för stöld men straffet blev villkorlig dom.