Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänktes för mord med slägghammare – nu frias han

Mannen åtalades för att ha mördat sin bekant - nu frias han av en oeing tingsrätt. Foto: Polisen
Släggaren som användes när mannen dog. Foto: Polisen

Mannen i 35-årsåldern misstänktes ha mördat en en person han anställt med slägghammare.

Nu har han friats av en oenig domstol.

Kalmar tingsrätt menar att mannen agerat i nödvärn.

Kvällsposten har tidigare berättat om det misstänkta mordet. En man i 35-årsåldern satt då anhållen efter att polis fredagen den 2 mars kallats till ett bråk i ett samhälle strax utanför Oskarshamn.

Uppringaren sa att det var ett bråk i anslutning till en bostad, och den misstänkte gärningsmannen greps i anslutning till platsen. En man hade då misshandlats så grovt att han senare avled på sjukhus.

– Vi misstänker helt klart brott. De skador han hade kan han knappast ha orsakat själv, sa Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral direkt efter beslutet att man skulle utreda det hela som mord.

Den mordmisstänkte har i förhör beskrivit hur det ”slog slint” för personen han anställt i sitt bolag och hur denne angrep honom med  kniv hemma i hans verkstad.

Handlade i nödvärn

Den tidigare misstänkte fattade då tag i slägghammaren och utdelade flera slag som träffade den anställde i huvudet. Han har erkänt att det var dessa slag som gjorde att den andre mannen dog.

Den döde hade enligt rättsintyget också skador på halsen samt tecken som pekar på att våldet varit klämmande eller tryckande. Detta förklarar den nu frikände mannen med att han tappade balansen och kom att trampa eller stå på vännens hals.

Den 6 mars beslutades att den häktade mannen skulle försättas på fri fot.

– Det som hittills har framkommit under utredningen motsäger inte den misstänktes invändning att han har agerat i nödvärn, sa kammaråklagare Patrick Sonevang i ett pressmeddelande då.

– Gärningen rubriceras numera som grov misshandel och grovt vållande till annans död. Grund för häktning saknas.

Den 15 maj kom sedan beskedet att han, av en oenig tingsrätt, frias från misstankarna om mord.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!