Mannen åtalades för att ha mördat sin bekant - nu frias han av en oeing tingsrätt. Foto: PolisenMannen åtalades för att ha mördat sin bekant - nu frias han av en oeing tingsrätt. Foto: Polisen
Mannen åtalades för att ha mördat sin bekant - nu frias han av en oeing tingsrätt. Foto: Polisen
Släggaren som användes när mannen dog. Foto: PolisenSläggaren som användes när mannen dog. Foto: Polisen
Släggaren som användes när mannen dog. Foto: Polisen

Misstänktes för mord med slägghammare – nu frias han

Publicerad

Mannen i 35-årsåldern misstänktes ha mördat en en person han anställt med slägghammare.

Nu har han friats av en oenig domstol.

Kalmar tingsrätt menar att mannen agerat i nödvärn.

Kvällsposten har tidigare berättat om det misstänkta mordet. En man i 35-årsåldern satt då anhållen efter att polis fredagen den 2 mars kallats till ett bråk i ett samhälle strax utanför Oskarshamn.

Uppringaren sa att det var ett bråk i anslutning till en bostad, och den misstänkte gärningsmannen greps i anslutning till platsen. En man hade då misshandlats så grovt att han senare avled på sjukhus.

– Vi misstänker helt klart brott. De skador han hade kan han knappast ha orsakat själv, sa Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral direkt efter beslutet att man skulle utreda det hela som mord.

Den mordmisstänkte har i förhör beskrivit hur det ”slog slint” för personen han anställt i sitt bolag och hur denne angrep honom med  kniv hemma i hans verkstad.

Handlade i nödvärn

Den tidigare misstänkte fattade då tag i slägghammaren och utdelade flera slag som träffade den anställde i huvudet. Han har erkänt att det var dessa slag som gjorde att den andre mannen dog.

Den döde hade enligt rättsintyget också skador på halsen samt tecken som pekar på att våldet varit klämmande eller tryckande. Detta förklarar den nu frikände mannen med att han tappade balansen och kom att trampa eller stå på vännens hals.

Den 6 mars beslutades att den häktade mannen skulle försättas på fri fot.

– Det som hittills har framkommit under utredningen motsäger inte den misstänktes invändning att han har agerat i nödvärn, sa kammaråklagare Patrick Sonevang i ett pressmeddelande då.

– Gärningen rubriceras numera som grov misshandel och grovt vållande till annans död. Grund för häktning saknas.

Den 15 maj kom sedan beskedet att han, av en oenig tingsrätt, frias från misstankarna om mord.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag