Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte terroristen satt i svenskt fängelse

Ahmed Tschatajev, 36, misstänks vara hjärnan bakom dådet i Istanbul. Han har tidigare dömts för vapensmuggling i Sverige.
Foto: DAILY MAIL
Minst 44 människor dödades på flygplatsen.
Foto: Sedat Suna / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tre män öppnade eld och sprängde sig själva. Här fångas de misstänkta männen på övervakningskamera.
Foto: Övervakningskamera / ÖVERVAKNINGSKAMERA

STOCKHOLM. Turkiet pekar ut IS för terrorattacken på flygplatsen i Istanbul – och internationell och turkisk media pekar nu ut den man som ska vara hjärnan bakom attentatet.

Den enarmade tjetjenen Ahmed Tschatajev, 36, jagas världen över för dådet på flygplatsen.

36-åringen har starka kopplingar till Sverige, uppger Daily Mail, då han 2008 dömdes för grov smuggling efter att ha stoppats i tullen i Trelleborg – bilen var fylld med ammunition och Kalasjnikovs.

Minst 44 människor dödades och över 230 skadades i den hänsynslösa terrorattacken under tisdagen. Tre självmordsbombare stormade avgångsterminalen på Atatürkflygplatsen i Istanbul, sköt ner passagerare och sprängde sina bombbälten.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim meddelade snabbt att det mesta tyder på att terrorsekten IS ligger bakom dådet.

Den turkiska tidningen Yenisafak skriver att hjärnan bakom attacken ska vara 36-åriga Ahmed Tschatajev – som nu jagas världen över och finns på en amerikansk sanktionslista. Enligt Daily Mail dömdes Ahmed Tschatajev i Sverige 2008. Mannen som Daily Mail pekar ut är dömd i Ystads tingsrätt för grov smuggling.

Känd världen över

Den enarmade Ahmed Tschatajev är veteran från kriget i Tjetjenien och greps tre gånger i Europa innan han till slut dök upp i Raqqa – ett av terrorgruppen IS starkaste fästen i Syrien. Han ska också vara ansvarig för IS-rekrytering i Kaukasus, vilket har rykte om sig att vara en av de platser där de mest brutala IS-rekryterna fostras.

Ahmed Tschatajev är känd av flera underrättelsetjänster världen över – och inte minst av den svenska Säkerhetspolisen.


LÄS MER: Här ler de misstänkta terroristerna innan dådet 


Den tredje mars 2008 greps nämligen Ahmed Tschatajev då han tillsammans med två ytterligare män, även de från Tjetjenien, anlände till Trelleborg i en Audi A3. Startdestinationen för deras resa var Österrike – det land som beviljade den nu jagade terroristen asyl 2003.

Hittade vapen

Trion stoppades av tullen i Trelleborg som fattat misstanke mot de tre männen när bilen och dess passagerare togs in för kontroll. Och tullen hade rätt i sina misstankar.

När reservhjulet röntgades upptäcktes en vapengömma – flera Kalasjnikovs och tillhörande ammunition hade dolts av däcket, kopplingen mellan den nu jagade Ahmed Tschatajev och Sverige gjordes först av Daily Mail.


LÄS OCKSÅ: Det här är de livsfarliga jihadisterna från forna Sovjetstaterna


Bilen togs i beslag för noggrannare kontroll och Ahmed Tschatajev sattes ensam i ett förhörsrum. Han ska vid tillfället ha haft med sig ett usb-minne som han lyckades förstöra innan innehållet kunde avslöjas.

I förhör berättade Ahmed Tschatajev att han deltog i striderna mot Ryssland när han var boende i Tjetjenien men att han sedan beviljades asyl i Österrike. Där påstår han att han engagerat sig i de tjetjenska flyktingarnas situation i Europa inom ramen för den tjetjenska motståndsrörelsen Doka Umarov, detta står att läsa i domskälen.

"Skulle fiska"

Tschatajev påstod att han och de två andra var på väg till Norge för att inkassera en fordran. Det handlade, enligt honom, om mellan 4 000 och 5 000 euro. Han berättade också i förhör att han också hoppades kunna låna pengar i Norge – och att han skulle fiska.


LÄS OCKSÅ: IS dödliga ryska terrorkoppling


Men någon vidare resa till Norge blev det inte – i stället häktades både han och de två övriga misstänkta för grovt vapenbrott och grov smuggling. Men trots att trion satt häktad i flera veckor kom inga svar på frågor om vapnen. Vid rättegången förklarade Ahmed Tschatajev att han inte kunde förklara hur vapnen kommit in i bilen.

Polisen var nästan lika förtegen mot allmänheten som de misstänkta gärningsmännen var mot dem. Utredningen hemligstämplades omedelbart. Och eftersom man misstänkte att männen skulle kunna ha kontakt med någon separatistorganisation i Tjetjenien informerades Säkerhetspolisen.


LÄS MER: Mecit överlevde attacken på flygplatsen


Fallet klassades som mycket känsligt men i slutet av juni 2008 dömdes Ahmed Tschatajev till ett år och fyra månaders fängelse för grov smuggling av Ystads Tingsrätt. Han dömdes samtidigt till utvisning från Sverige i tio år. De två ytterligare männen som fanns med honom i bilen vid gripandet i tullen släpptes.

Utvisades från Sverige

Ahmed Tschatajev dömdes till fängelse och till utvisning – syftet bakom smugglingen däremot är fortfarande en gåta för de svenska myndigheterna.

Direkt efter att IS utropade sitt kalifat 2014 läckte källor inom turkisk underrättelsetjänst informationen om att Ahmed Tschatajev rekryterade IS-krigare i Kaukasus.

Det är känt att IS består av grupper från olika länder. Flera svenska IS-medlemmar som Expressen har intervjuat berättar att de mest brutala IS-medlemmar är de rekryter från Kaukasus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!