Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte terroristen hyllas nu av vännerna

Misstänkte terroristen Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Privat
Här fångas han på en övervakningsbild i helgen i samband med terrordåden. Foto: Polisen

Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks ha skjutit ihjäl två personer och skadade flera i samband med de två attentaten i Köpenhamn i lördags.

Nu hyllas 22-åringen av sina barndomsvänner från Mjølnerparken.

– Vad gör man inte för sin profet, säger en av dem till Ekstrabladet.

Under lördagen skakades Köpenhamn av två terrordåd.

Först öppnade en ensam gärningsman eld mot en debatt med Lars Vilks. Senare samma kväll sköts det mot synagogan på Krystalgade.

Två civila dödades och fem poliser skottskadades i samband med de två terrorattentaten.

Efter en intensiv jakt på gärningsmannen fick polisens särskilda insatsstyrka syn på en man som liknande den misstänkte.

När polisen, vid femtiden på söndagsmorgonen, gav sig till känna började 22-åringen skjuta mot dem. Polisen besvarade elden och Omar Abdel Hamid El-Hussein sköts ihjäl.

Bara timmar senare gick polisen ut med uppgiften att den misstänkte gärningsmannen dödats.

Vännen: "Har gjorde rätt"

Attentaten har sedan fördömts av en hel värld.

Flera muslimska grupper har sedan i lördagens tagit avstånd från handlingen. Under söndagseftermiddagen valde både debattören Zubair Butt Hussain och Jehad Al-Farr, medlem i Dansk Islamisk, att öppet fördöma våldshandlingarna.

Men nu väljer en grupp av Omar Abdel Hamid El-Hussein gamla barndomsvänner från Mjølnerparken i Köpenhamn att försvara honom och de handlingar han misstänks för.

– Det han har gjort är rätt. Det är många muslimer som väljer att ta avstånd, men det gör inte vi. Detta är inget att gråta över, säger en av dem till Ekstrabladet.

Hyllas av barndomsvänner

Barndomsvänner säger att de inte alls vill se Omar Abdel Hamid El-Hussein som en terrorist, utan en person som verkligen valt att stå upp för sin tro och sin religion. De beskriver också avståndstagarnas attityd som löjlig.

I stället för att ta vända sig emot de handlingar han misstänks för väljer de att hylla honom. De beskriver honom som en person som valde att kämpa för det han trodde var rätt och riktigt.

– För er ses han som ohyra, men för oss är han en god man, säger en av barndomsvännerna till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!