Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördarens liv: Våld och missbruk

Den misstänkte dubbelmördaren gick i skolan i Lund. Men i nian började problemen och han flyttades till en specialklass i en annan skola.
Foto: Privat/Peter Ericsson

Den misstänkte dubbelmördaren betraktar sig själv som Lundabo.

Det var här han bodde och gick i skola innan pappan skickade honom till en farbror i Belgien. Och det var till Lund han återvände efter ett par år som gatubarn i Bryssel.

Sedan återkomsten till Skåne har hans liv kantats av missbruk och grova våldsbrott. Nu riskerar han livstid för att ha slagit ihjäl en ung pojke och en kvinna i Linköping.

Den nu 33-årige mannen kom till Sverige som tioåring. På flykt med familjen från krig i hemlandet hamnade han i Lund.

Fram till åttonde klass funkade det hyfsat med skolan. Men enligt dokument som Kvällsposten tagit del av börjar sedan problemen.

Pappan skickade honom efter grundskolan till en farbror i Belgien där han skulle gå en fyraårig handelsutbildning.

I dokumentet som Kvällsposten tagit del av berättar den nu 33-årige mannen om tiden med farbrodern.

– Jag trivdes inte alls utan rymde hemifrån.

Mannen berättar att han fick sluta utbildningen på grund av "dåligt umgänge" och att han under flera år levde som "gatubarn" i Bryssel.

Han uppger att han började röka cannabis under tiden i Belgien och att han använt drogen dagligen sedan dess.
Under senare år har han även missbrukat amfetamin och kokain.
I slutet av 90-talet tog han sig tillbaka till Sverige och Lund.

– Jag betraktar Lund som min hemstad.

Var personlig assistent

Mannen berättar att han arbetat som personlig assistent åt en handikappad man. Och att han jobbat inom hemtjänsten och som tidningsbud i Köpenhamn. Men samtidigt har hans liv kantats av missbruk, narkotika och grova våldsbrott.

År 2000 dömdes han för rån och övergrepp i rättssak till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Därefter följer ett antal domar och fängelsestraff för narkotikabrott, häleri, flera fall av misshandel och stölder, olaga hot.
2010 döms han för att ha misshandlat en medfånge på Malmö-fängelset.
Mannen är även tidigare dömd för att bland annat ha överfallit sin flickvän.

Många vänner i Skåne

Mannen som nu misstänks för dubbelmord i Linköping har stora delar av sin vänkrets i Skåne och i Lund där även en nära släkting bor. En av vännerna är Lundabon Iman Mirbloki.
- Jag hade kontakt med honom i förra veckan. Då skrev han att allt var bra. Det här är obegripligt, säger Iman Mirbloki.
Den misstänkte 33-åringen tillhör en sluten grupp på Facebook. Inom den gruppen - men också bland hans andra vänner och bekanta - diskuteras nu vad som kan ha hänt och varför.
Vännen Iman Mirbloki säger att 33-åringen kunde bli aggressiv när han till exempel druckit alkohol.

– Han tvekade heller inte att ingripa i bråk när det gick över styr.
Det var också det rykte som 33-åringen hade i Skåne.

– Han var ingen som man skulle bråka med, konstaterar Iman.

Vännerna förvånade

Men att 33-åringen skulle begå mord, och ett dubbelmord - det stämmer ändå inte med den bild som Iman och andra vänner har av 33-åringen.

– Det är obegripligt. Vi förstår inte hur det här kunnat hända. Om det nu är han som har gjort det här, säger Iman.

– Vi som känner honom visste att det uppstod en hel del problem i samband med den relationen och att han bland annat fick kontaktförbud. Han flyttade senare till Malmö och fick ett jobb, säger Iman.

Under några år tappade de kontakten. Men de återupptog den nyligen. Iman fick då veta att 33-åringen lämnat Skåne och flyttat till Linköping för ett nytt liv

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!