Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördaren ljög i månader om sambons död

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
29-åringen slängde två sådana här knivar i en container innan han larmade polisen. Knivarna på bilden användes av polisen som referensobjekt.
Foto: Polisen
Kvinnan påträffades död vid köket i stugan
Foto: Polisen
Den här bilden togs cirka tolv timmar innan 29-åringen dödade sin 32-åriga sambo. De var tillsammans och handlade i en affär. Hon går precis intill honom.
Foto: Polisen
Polisen hittade mordvapnen i en container en bit från den här platsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
1 / 7

Bakgrunden till kvinnomordet i Åhus handlar om tre saker - droger, pengar och lögner. Den mordåtalade 29-årige tidigare elitidrottsmannen ljög i två månader för polisen om hur hans sambo dödades.

Men när han skulle tala sanning ljög han en gång till, enligt åklagaren.

Nästan exakt två månader efter att 29-åringen ringt till polisen och bett om hjälp får utredarna ett genombrott i utredningen av mordet på den 32-åriga kvinnan. 

Innan dess hade han gett en bitvis skimrande bild av deras förhållande som till exempel att de strax innan mordnatten stod i begrepp att åka till Ystad Saltsjöbaden för att ha en spa-helg. 29-åringen hade gett utredarna en i flera avseende positiv bild av sig själv och bland berättade om sina tidigare framgångar som elitidrottsman.

Paret hade varit tillsammans i fem månader när hon dödades.

Nästan på klockslaget tolv timmar innan 29-åringen misstänks ha mördat henne fångades de av övervakningskameror när de till synes sorglöst handlar i Åhus.

Men klockan 11.32 den 8 juni ändrade han sin historia.

Erkänner inte

Efter 29-åringen bett att få ta en paus tog han till orda. Men berättade hans advokat, Björn Hurtig, att hans klient ska berätta något.

– XXXX(29-åringen, red anm) och jag har pratat här. Han kommer nu beskriva ett händelseförlopp. Det innebär inte att han tar ställning till att han erkänner en viss gärning eller rubricering eller så. Utan han får beskriva vad som har skett, säger Björn Hurtig till förhörsledaren.

LÄS MER: Man åtalas för mord på kvinna i Åhus 

29-åringen skulle nu enligt honom själv för första gången ge den sanningsenliga versionen om vad som hände kring midnatt den 9 april, strax innan han slog larm till polisen kl 01.16.

Medgav lögnen

Förhöret skrevs senare ut på det här sättet:

– Hon var arg o skrek o så gick, skulle jag gå ut i köket för o dricka. Så springer hon efter mig. O då är dom knivarna i diskstället där. Så tar hon tag i en av, en av knivarna o tar upp den, det är hon som hugger mig i handen, påstår 29-åringen.

Fram tills dess hade han ända sedan mordnatten påstått att två okända män trängt in i stugan. En man tvingade honom att köra i väg i sin bil. Den andre mannen stannade kvar i stugan med hans sambo.

Mannen som tvingade honom köra från stugan lämnade efter ett kort tag bilen. När 29-åringen kom tillbaka låg hans flickvän död. Hon hade blivit knivmördad i stugans lilla kök.

Berättelsen som åklagaren inte tror på

När han två månader berättade vad som ska vara sanningen upptäckte kammaråklagare Martin Hansson och kriminalteknikerna att få om några omständigheter stöder 29-åringens version.

Det poliserna fick höra var en ingående beskrivning av hur ett knivställ åkte ner på köksgolvet och hur 29-åringen tog upp en kniv. 

 – Då tar jag upp en av dom och hugger mot henne och träffar, träffar halsen. Så hon faller ihop till golvet och ja, olyckligtvis så träffar det så illa så att hon börjar blöda kraftigt direkt. Och det var, gjorde jag i rent självförsvar för att hon, hon hade , huggit mig i handen. 

Hans försvar är med andra ord just självförsvar.

Det är också en lögn, enligt kammaråklagare Martin Hansson. Om åklagaren trott på honom hade han inte åtalat 29-åringen för mord.

Gömde mordknivar

29-åringen gjorde dessutom saker under mordnatten som är svåra att förklara. Innan han ringde polisen tog han blodiga knivar, stoppade dessa i en plastpåse och slängde i dem i en container för glasåtervinning.

Han hade i ett annat förhör gett den här förklaringen till varför han gjorde så.

– Jag tror det var två eller tre knivar som låg, låg bredvid henne. Vid höger sida om henne. Och jag såg att dom var fyllda med blod alla tre.

– När jag skulle ta upp en av dom, så var jag så panikslagen själv, så jag råkade skära mig på en av dom också. Jag tror nästan det var den jag gjorde det med eller om det var nån annan. Och så kör jag bort och lägger dom i sopcontainern också. Så att jag ville bli av med dom bara. Det var givetvis dumt gjort men det gjorde jag i ren panik.

Kvinnan ingen våldsam person

Polisen har förhört anhöriga och vänner till kvinnan som han dödade. Det finns ingenting i hennes bakgrund som styrker att hon varit våldsam. Hon var däremot känslig och brottades med personliga problem.

29-åringen medger under förhören att han trots en längre tid behandling mot drogmissbruk återgick till att ta droger. Paret hade också ekonomiska problem som en följd av drogmissbruk, enligt flera som hörts i utredningen.

29-åringen var själv påverkad av droger när han greps. I stugan fanns narkotika.

Anhöriga beskriver i förhör hur de gång på gång tvingades stötta paret ekonomiskt. Krav på ekonomisk hjälp kom så sent som timmarna innan mordet.

De anhöriga hade den sista kontakten med dottern samma kväll. Då ville hon ha pengar för att kunna hjälpa sin pojkvän att betala in skatt till hans firma.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!