Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte bedragarens försvunna Ferrari hittad

Här i en oansenlig lagerlokal i Malmö hittade kronofogdarna 29-åringens röda Ferrari 488 GTB som skulle smugglas ut från Sverige. Foto: Micke Ölander

Den häktade 29-åringen jagas av polis och över 100 privatperson i vars namn han misstänks ha lurat banker på minst 100 miljoner kronor.

Kronofogden hittade hans försvunna Ferrari, värd 2,5 miljoner kronor, i en oansenlig lagerlokal i Malmö kort innan bilen skulle skickas ut ur landet.

Mannen har varit på flykt en längre tid efter att han häktats i sin frånvaro misstänkt för bedrägerier och en rad andra brott. Hans första Ferrari 488 GTB, även den värd över två miljoner kronor, sprängdes utanför hans villa i Blekinge. I närheten stod en Range Rover och en Porsche Panamera. Direkt efteråt skaffade 29-åringen en exakt likadan Ferrari, men den försvann senare.

Han har genom sin advokat, Lars Engstrand, förnekat att han lurat någon.

Men 29-åringens flykt är över.

– Han greps i Marocko och sitter fängslad där, säger advokaten Torgny Palm som är ombud för ett 30-tal privatpersoner som lurats av 29-åringen.

Sammanlagt finns i Blekinge tingsrätt sedan den 4 januari i år över 100 målsägande registrerade - samtliga anser att 29-åringen grundlurat dem.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkt bedragare lurade säljare på bilar 

Lockade med investering

– Han har i deras namn ansökt om lån hos ett stort antal banker under ett dygn på cirka 1 miljon kronor vilket gjorde att bankerna inte hann göra kontroller. Normalt sett ska inte en person kunna få så stora lån på kort tid. Målsäganden har sedan fört över pengarna till honom i tron att de gjorde en investering som på kort tid skulle kunna ge uppemot 250 000 kronor i vinst, säger Torgny Palm.

Pengarna gick inte till någon investering. Miljoner försvann i stället genom 29-åringens försorg, enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat till Blekinge tingsrätt. Istället blev privatpersonerna som litat på honom skuldsatta med lån de inte klara av att betala.

29-åringens första Ferrari 488 GTB sprängdes utanför hans hem i Blekinge. Kort efteråt leasade han en ny som försvann spårlöst. I slutet av november förra året hittade kronofogdar den i Malmö Foto: Ferrari

Hårt skuldsatta

– Det här en tragedi. 29-åringen har varit ute efter bankernas pengar och använt de här personerna som redskap. Nu sitter de med stora skulder, säger Torgny Palm.

Han anser att bankerna har ett medansvar eftersom kontrollsystemet haft brister. Vissa banker har fryst lånen och räntor.

–  Andra banker låtsas som ingenting, säger Torgny Palm.

Åklagaren fick tidigt igenom en kvarstad och Kronofogden har hittat en del tillgångar bland annat ett större antal mycket dyrbara klockor. Sammanlagt har åklagaren säkrat cirka 40 miljoner kronor, enligt Torgny Palm.

Men det täcker inte på långa vägar de cirka 100 miljoner kronor som 29-åringen misstänkas ha lurat till sig. Privatpersonerna som tog lånen i tron att det var en lönsam investering riskerar att få ta den smällen.

– Det här är vanliga människor, hårt arbetande, säger Torgny Palm.

Advokaten Torgny Palm är ombud för ett 30-tal privatpersoner som riskerar att förlora allt de äger efter att ha lurats av 29-åringen. Sammanlagt har över 100 personer krav på 29-åringen på minst 100 miljoner kronor som han lånat i deras namn. Foto: Micke Ölander

På väg ut ur landet

När Kvällsposten berättar för honom att Kronofogden hittat den försvunna Ferrarin blir han först förhoppningsfull å sina klienters vägnar. Men Ferrarin ska återgå till de leasingföretag som var nära att bli av med sin bil.

Kronofogden hittade bilen i ett av Malmös industriområden, i en oansenlig lagerlokal som hyrs ut av en företagare.

Det var hos honom Kronofogden ringde på den 20 november förra året.

– De frågade efter en adress och nämnde samtidigt att de letade efter en röd Ferrari. Jag berättade då att den stod hos mig. Den fanns i ett lager som en annan person hyrt av mig, säger företagaren.

Av Kronofogdens beslut framgår att Ferrarin stått gömd i lagerlokalen i cirka två veckor innan den togs i beslag, och att den i början av december skulle skeppas till Spanien.