22-åring häktad för attack mot polisbil

Den misstänkte 22-åringen häktades under måndagen.
Foto: Fritz Schibli
Häktningsförhandlingen hölls i tingsrättens lokaler i Rättscentrum i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

22-åringen som misstänks för sprängningen av en polisbil har tidigare dömts för ett stort antal bedrägerier. Brotten begicks samtidigt som han var inne i ett tungt missbruk.

Han häktades under måndagen.

– 22-åringen är misstänkt för grov skadegörelse. Han förklaras vara häktad med restriktioner, säger rådmannen Jacob Heister

22-åringen greps cirka 30 minuter efter att en polisbil fått omfattande skador efter att någon form av sprängladdning detonerat kl 19.26 på lördagen vid en polisbil parkerad utanför en polisstation vid Sallerupsvägen i Malmö.

Han anhölls sex timmar senare som på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren Peter Ståhl ville ha honom häktad bland annat för risk för fortsatt brottsligheten.

22-åringen har under förhören nekat till brott, enligt försvarsadvokaten Mikael Nilsson.

Polisbilen fick omfattande skador efter att någon form av sprängladdning detonerat under lördagskvällen.

Advokaten ifrågasätter åklagarens brottsrubricering och anser att det vid en objektiv granskning av bilder i media på polisbilen snarare handlar om skadegörelse än allmänfarlig ödeläggelse.

Det gjorde Mikael Nilsson även när förhandlingen inleddes – och fick gehör.  Åklagaren tvingades backa och kom under förhandlingen med ett andrahandsyrkande, att 22-åringen skulle häktas för grov skadegörelse.

Trots att 22-åringen motsatte sig häktning räknar inte Mikael Nilsson med att överklaga.

– Normalt har man ingen chans att överklaga till hovrätten. Vi avvaktar troligen tills utredningen är klar om cirka en månad, säger Mikael Nilsson.

22-åringen satt vänd bort från åhörarna för att fotograferna inte skulle kunna ta bild på hans ansikte.

Förhandlingen fortsatte sedan bakom stängda dörrar och åhörarna fick lämna salen. Efter en överläggning gav rådmannen Jacob Heister sitt beslut:

– 22-åringen är misstänkt för grov skadegörelse. Han förklaras vara häktad med restriktioner.

22-åringen som misstänks för sprängningen av en polisbil har tidigare dömts för ett stort antal bedrägerier.
Foto: Fritz Schibli

Känd av polisen

I maj i år dömdes 22-åringen för en lång rad av bedrägerier, sammanlagt 55 fall,  av Ystads tingsrätt. Han erkände samtliga bedrägerier under rättegången.
Hans roll var att hämta ut bland annat nya mobiltelefoner som andra beställt med hjälp av stulna identitetsuppgifter, enligt vad han själv berättade under förhandlingen. 

22-åringen påstod att han fick 500 kronor för varje paket som han hämtade ut. Pengarna använde han för att finansiera sitt narkotikamissbruk. 

Eftersom han var 20 år när brotten begicks och det framgick att han missbrukat narkotika dömdes han till vad som kallas för kontraktsvård av tingsrätten.

22-åringen satt vänd bort från åhörarna för att inte fotograferna inte skulle kunna ta bild på hans ansikte.
Foto: Fritz Schibli

Fängelse i stället för vård

22-åringen dömdes också till att betala skadestånd till sammanlagt 42 målsägande bland annat flera mobiloperatörer.

Han ville själv ha vård men i oktober i år blev 22-åringen på nytt ett fall för domstol, den här gången hovrätten i Malmö. Då hade han blivit utskriven från två behandlingshem och åklagaren ansåg att 22-åringen misskött kontraktsvården. 

Hovrätten ändrade därför domen till fängelse i ett år och fem månader. Häktning är annars obligatoriskt minimistraffet för ett brott är två års fängelse.

Åklagaren hade därmed inget formellt skäl att begära 22-åringen häktad vilket innebär att han varit på fri fot i väntan på att kallas av Kriminalvården för att avtjäna sitt fängelsestraff.

22-åringen berättade aldrig för vems räkning som han hämtade ut paketen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!