Emporia. Foto: Lasse Svensson
Emporia. Foto: Lasse Svensson

Misstänkta våldtäkter på köpcenter i Malmö

Publicerad

Två flickor, 13 och 14 år gamla, ska vid olika tillfällen ha blivit våldtagna på köpcentrumet Emporia i Malmö. Våldtäkterna ska ha skett under sommarlovet, i juni och juli.

En 17-årig pojke sitter häktad misstänkt för båda våldtäkterna.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt och beklagligt om det har inträffat. Vi har jobbat väldigt mycket med ungdomar som är här och jag tycker inte att vi haft några stora problem, säger Fredrik Ekelund, Center manager på Emporia.

De två flickorna ska, vid två separata tillfällen, ha lurats i väg, hållits frihetsberövade och våldtagits av 17-åringen, rapporterar Sydsvenskan.

– Våldtäkterna har hänt nu under sommarlovet och ska ha skett inne på Emporia, säger åklagaren Tanja Johansson till tidningen.

Den 17-årige pojken begärdes under fredagen häktad misstänkt för våldtäkterna. Åklagare Tanja Johansson är förtegen om omständigheterna till de misstänkta övergreppen.

– Det är ett känsligt ärende och jag kommer försöka få fallet att hållas bakom stängda dörrar, säger hon till Sydsvenskan.

"Tragiskt"

Köpcentret Emporia öppnade i oktober 2012 och är ett av Malmös största köpcenter. Fredrik Ekelund är Center manager på Emporia.

– Det är inga uppgifter jag har fått ta del av. Men är det så så är det tragiskt.

Enligt honom har man olika typer av bevakning i centret, men man kan inte ha koll överallt.

– Det är en stor samlingsplats. Emporia är en stor byggnad dit allmänheten har tillträde. Men här finns många utrymmen som toaletter och så som vi inte kan kontrollera.

Under åren har just grupper av unga varit i särskild fokus för säkerhetsarbetet på Emporia. Resultatet är enligt Fredrik Eklund att större problem har kunnat undvikas.

– Vi har rutinerade vakter som känner till de som uppehåller sig här. Vi har jobbat mycket med att inte få problem med stora ungdomsgäng inne i köpcentret.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag