Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta terrorister var ett tyskt par

Ernst-Volker Staub, 58, Daniela Klette, 57, och Burkhard Garweg som de tros se ut i dag.
Foto: Bundeskriminalamt (BKA)
Burkhard Garweg, Daniela Klette och Ernst-Volker Staub som de såg ut som unga.
Foto: Bundeskriminalamt (BKA)

Två män och en kvinna som misstänks ha tillhört den tyska terrorgruppen RAF, Rote Armee Fraktion och jagats av svensk polis i södra Sverige, visade sig vara ett tysk par i 60-årsåldern, uppger SVT Nyheter.

Tipset om att de tre internationellt efterlysta tyska terroristerna gömde sig i Halland kom för några dagar sedan till polisen i Halland. Det utlöste en febril aktivitet eftersom de efterlysta, två män och en kvinna, anses vara farliga och beväpnade. De påstods ha hyrt en stuga i Halland och gömt sig i den.

Den efterlysta trion tillhör den vänsterextrema och våldsamma RAF som var som mest aktiv under 1970-talet och utförde 34 mord i Tyskland.

De två männen och kvinnan misstänks för flera bankrån och mordförsök i Tyskland under 2015 men också andra grova brott.

Jakten avbruten

Men i går eftermiddag fick polisen kontakt med det par som misstänktes vara terroristerna.

– Vi har nu kontrollerat dem och kan nu konstatera att det inte är de misstänkta personerna. De har inget med brottet att göra och det hela har gått lugnt till. Ärendet är därmed helt avslutat för vår del, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, enligt SVT Nyheter.

Var i samma ålder

Det tyska paret som hyrde stugan var i samma ålder som de tre efterlysta.

Efter två misslyckade rån mot värdetransporter under 2015 troddes de ha gömt sig i Sverige sedan december förra året. För tre dagar sedan fick svensk polis uppgifter om att två män och en kvinna som misstänks vara de efterlysta hyrt en stuga i Halland och vistats där sedan i december, enligt Kvällspostens källor.

Men tipset till polisen visade sig alltså vara felaktigt.