Misstänkta smugglare frias – får tillbaka spriten

Tre män från Småland som stått åtalade för smuggling i Helsingborg frikändes på måndagen trots att de försökt ta in 800 liter öl, över 50 liter vin och drygt 75 liter sprit.

Eftersom en av dem var gravt alkoholiserad tyckte tingsrätten inte det var orimligt att väldigt mycket ”kan ha varit för hans personliga bruk”.

De tre männen – 28, 45 och 47 år gamla – stoppades i tullen i Helsingborg den 11 december 2018, när de hade varit och jul- och nyårshandlat i Tyskland.

De tre männen från Småland hade en släpvagn med sig till Tyskland för att få plats med allt.
Foto: TULLVERKET
Männen hävdade att de inte hade något att deklarera när tullen frågade.
Foto: TULLVERKET

De hade en kombi med släp som de hade lastat med 101 flak öl, fyra lådor med tolv literflaskor whisky i varje, plus mängder av annan whisky på flaska och lådvis med vin.

Tullen tog hela deras last i beslag och mätte upp den till 799,92 liter öl, 52,5 liter vin och 76,4 liter sprit. Alla tre åtalades för smuggling.

Mådde dåligt i baksätet

Som införsel för personligt bruk brukar tullen räkna tio liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl. Här var både öl- och spritmängden runt sju–åtta gånger för hög.

47-åringen förklarade att han drack omkring två flaskor 50-procentig sprit och 10–15 öl per dygn. Den mängd han skaffat i Tyskland var därför inte på något sätt uppseendeväckande.

Tullen tog hela männens last i beslag. Men nu får de tillbaka allt.
Foto: TULLVERKET
Helsingborgs tingsrätt gjorde en helt annan bedömning än åklagaren.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under resan ner låg han mest ner i baksätet och mådde dåligt. Då hade han varit berusad en längre tid. Men han visste att han skulle köpa öl med 7,2 procent alkoholhalt, plus whisky.

Inget att bråka om

När Helsingborgs tingsrätt väl hade räknat bort den oerhörda mängd som 47-åringen själv skulle ha, var det inte så mycket kvar att bråka om.

”Det medför i sin tur att den mängd som (de båda andra), utifrån den utgångspunkten, hade kvar att dela på inte framstår som så anmärkningsvärd som den annars hade kunnat göra”, skriver rätten.

”Det förhållandet att en person medför större mängder än vad som nyss angetts får emellertid inte ensamt medföra att varorna anses avsedda för annat än personligt bruk.”

Nu får männen tillbaka sin alkohol.

TV: Boende betalar lyxhyror – för trasiga lägenheter

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!