Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte mördaren släpptes från häktet dagen före dådet

Den mördade mannen anträffades i anslutning till ett lägenhetshus i stadsdelen Hermodsdal i Malmö.
Foto: Läsarbild

Det senaste mordet i Malmö tros ha varit en uppgörelse i kriminella kretsar.

– Vi tror att de misstänkta gärningsmännen varit bekanta med offret, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Mordet på den 30-årige mannen har beskrivits som en ren avrättning. Och en av de misstänkta uppges ha släppts ur häktet så sent som i torsdags.

Det var vid 20-tiden på fredagskvällen som flera personer larmade SOS efter att ha hört skottlossning på Docentgatan i stadsdelen Hermodsdal i Malmö.

I området finns bostadshus i åtta våningar och polisen har vittnesmål från många personer som hört ett antal knallar.

Alldeles intill finns både en moskélokal och en frisörsalong där det ska ha funnits ett antal personer. Platsen är dessutom väl upplyst.

Flera vittnen berättar för Kvällsposten att den mördade mannen precis före händelsen setts komma gående från en närbutik med cigaretter och en Red Bull i handen. 

Fem skott

En person som bor på fjärde våningen beskriver sedan hur han hörde fem skott. När han rusade ner såg han en man ligga på gatan som var skottskadad i huvudet bland annat.

Det finns också vittnesmål om hur flera personer i anslutning till händelsen setts lämna platsen springande.

Bara en och en halv timme efter dådet grep polisen två personer, i 30 respektive 50-årsåldern.

Enligt Sydsvenskan förekommer båda de gripna männen i en pågående polisutredning om grovt penningtvättsbrott.

34-åringen försattes så sent som i torsdags på fri fot av åklagare - och ska alltså ha anhållits på nytt två dagar senare.

Greps i bostadshus

Polisen vill i nuläget inte berätta vad det var som ledde fram till gripandet av de två männen. De ska ha gripits i ett bostadshus inte långt från mordplatsen.

Händelsen har vållat upprörda känslor bland invånarna i den aktuella stadsdelen. Många av hyresgästerna ser det som en förlorad stadsdel och säger att vill flytta därifrån efter denna och tidigare händelser.

Under lördagen har polisen ett antal medarbetare på plats för dörrknackning i området.  Man har också en särskild polisbil på plats som trygghetsskapande åtgärd och för dem som spontant vill komma fram till polisen och lämna uppgifter om händelsen. 

Polisen säger sig i nuläget inte ha någon säker uppfattning om bakgrunden till mordet.

– Men vi tror att de båda gripna personerna varit bekanta med offret, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Såväl mordoffret som de nu gripna männen är kända av polisen för olika brott sedan tidigare.

De gripna personerna har anhållits, misstänkta för mord. Båda har hörts inledningsvis och tilldelats var sin försvarsadvokat. 

Förhörs igen

Först under söndagen kommer männen att förhöras på nytt av polisens utredare. Då kommer också åklagaren i målet att ta ställning till om nuvarande bevisning anses räcka för häktning, eller om personerna måste släppas på fri fot i brist på tillräcklig bevisning.

Enligt uppgift till Kvällsposten förnekar båda de anhålla männen den aktuella gärningen. 

Mordoffret ska ha skjutits både i huvudet och i bröstet, enligt obekräftade uppgifter.

Polisen har flera scenarier: Antingen ska männen ha stämt träff med varandra på platsen för att diskutera någonting parterna emellan. Eller så tros de misstänkta gärningsmännen i lönndom ha inväntat att mordoffret skulle komma till den aktuella platsen på kvällen.

Polisen tar tacksamt emot fler vittnesuppgifter från allmänheten. Ring polisens tipstelefon på 114 14. Man kan också gå in på polisens hemsida och lämna sina uppgifter.