Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta våldtäktsmän finns på övervakningsfilm

Den senaste överfallsvåldtäkten inträffade i stadsdelen Högaholm den 29 december. En ensam kvinna överfölls av minst två män. Foto: Fritz Schibli
Polisen undersöker särskilt filmer från övervakningskameror från vissa busslinjer i Malmö Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Förutom filmer från butiker hämtar polisen ofta in övervakningsfilmer från bensinstationer som till exempel den här Preemmacken vid en av Malmös utfarter. Foto: SANNA DOLCK / KVP

Utredarna misstänker att någon eller några av de som begått överfallsvåldtäkter i Malmö kan ha filmats. Malmöpolisen har beslagtagit övervakningsfilm från bussar, bankautomater, affärer och andra platser i jakten på gärningsmännen.

Antalet filmer som granskas är så stort att poliser har extrainkallats.

På minst en övervakningsfilm ska det enligt uppgift till Kvällsposten synas en ett antal personerna som misstänks vara kopplade till en av gruppvåldtäkterna. Personerna har ännu inte identifierats.

Insamlingen av övervakningsfilmer började den 15 november. Då inträffade en gruppvåldtäkt vid Södervärn men samma offer utsattes en gång till vid en busshållplats som ligger i närheten av platsen där hon våldtogs första gången.

Dagen efter kom ytterligare en anmälan om en gruppvåldtäkt. En anhörig till en 16-årig flicka anmälde att flickan våldtagits av flera män i anslutning till en fest i Sege Park den 12 november.

Brottsplatsundersökningen av den gruppvåldtäkten kom med andra ord i gång först fyra dygn efter att den inträffat.

 

LÄS MER: Polisens utredningar av gruppvåldtäkterna dröjer 

 

Filmer från butiker

Malmöpolisen har sedan dess samlat in övervakningsfilmer från bussar som passerar platserna där våldtäkterna skett. Men poliser har också besökt butiker som finns i närheten och frågat om butikerna har sparat övervakningsfilmer.

– Vi hämtar rutinmässigt in övervakningsfilmer i utredningar av grova brott. Filmerna har ofta stor betydelse i utredningarna, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

En film från en butik på en misstänkt gärningsman i närheten av en brottsplats kan till exempel krossa ett falskt alibi.

Beslagen av filmer har fortsatt efter anmälningarna av två andra våldtäkter. Minst en av dessa uppges av polisen vara en gruppvåldtäkt.

Granskningen av filmerna och urvalet av vilka som kan vara mest intressanta bygger oftast på vad vittnen men också vad offren har berättat. Polisen har till exempel varit i kontakt med ett vittne som pekat ut gator och platser där vittnet sett personer som kan kopplas till en av gruppvåldtäkterna. Samma vittne har varit i kontakt med Kvällsposten.

 

NELLIE ERBERTH: "Varför ska vi kvinnor behöva vara rädda – i vår egen stad?" 

 

Extrainkallade poliser

Mängden filmer som samlats in är numera så omfattande att poliser kommenderats för att hjälpa till att gå igenom filmerna. Men Malmö är också den kommun i Skåne som har flest tillstånd för kameraövervakning.

- Det finns drygt 600 tillstånd och ett tillstånd kan innebära exempelvis 200 kameror, säger Henrik Kvennberg på länsstyrelsen.

– Det har ökat väsentligt på senare år, säger han.

Butiker behöver däremot inga tillstånd. Samma sak gäller för kameraövervakning på till exempel banker och parkeringshus.

Malmöpolisen har också särskilda tillstånd för kameraövervakning på allmän plats. Tillstånden gäller Stortorget, Lindängen och delar av stadsdelen Seved samt vissa gator i anslutning till Möllevångstorget.

Malmöpolisen har också fått förstärkning av gärningsmannaprofilgruppen som ska göra en analys av gruppvåldtäkterna. 

Gruppen kom till Malmö i dag. Ingen misstänkt är gripen för någon av våldtäkterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!