Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks ha tänt eld på Ica – greps efter bilden

Den här bilden lades ut på Facebook av Icahandlaren – men vi har pixlat den mer. De tre personerna på väg in i varuhuset är de som misstänks för branden.Foto: Ica Maxi

På torsdagen häktades en 18-årig kille som misstänkt för grov mordbrand. Han och två yngre tjejer fastnade på övervakningsfilm vid branden på Ica Maxi i Växjö.

– Vi är glada att vi med vårt kamerasystem har kunnat bidra med riktigt bra bevismaterial, säger vice handlaren Johan Herdeby.

De tre misstänkta nekar till brott.

Branden på Ica Maxi i Växjö anlades strax före klockan 18 i söndags, den 2 februari, på butikens avdelning för hem och fritid.

Branden släcktes på 20 minuter men den kraftiga rökutvecklingen gjorde att varuhuset måste utrymmas. Röken och vattnet från släckningen vållade omfattande skador.

Det blev kraftig rökutveckling inne på Ica Maxi i Växjö vid den anlagda branden i söndags.Foto: Carl Carlert
Polisen spärrade av varuhuset som måste utrymmas av alla som var inne och handlade.Foto: Carl Carlert
En stor del av skadorna uppstod som en följd av räddningsarbetet. Rök- och vattenskadade varor har skänkts bort.Foto: Carl Carlert

– Omfattningen och konsekvenserna av branden uppgår till mångmiljonbelopp, säger vice handlaren Johan Herdeby på Ica Maxi.

Har fått kassera matvaror

– Vi har skador av rök och vatten i hela butiken. Alla öppna livsmedel – som frukt, bageriprodukter och manuella delikatessvaror – har fått kasseras.

Delar av lokalen kommer att vara avstängda i veckor. En del livsmedel med mindre skador, men som fortfarande är ätliga, har Ica Maxi kunnat skänka till välgörenhet.

– Vi har skänkt till Diakonicentrum, ”Öster i samhället” och kvinnojouren Blenda. Men jag skulle säga att 75 procent av skadade varor har kasserats, säger Johan Herdeby.

Lade ut bild på Facebook

Handlaren Håkan Seiborg lade snabbt ut en bild från butikens övervakningskameror på Facebook. Den visade tre unga personer på väg in i butiken.

”Tre ungdomar är av särskilt intresse i utredningen tack vare ett väl fungerande övervakningssystem”, skrev han. ”Nu ställer jag mitt hopp till polis och åklagare för att sätta stopp för dessa vansinnesdåd.”

Bilden togs bort redan efter några timmar. Men det är just tack vare materialet från övervakningskamerorna som polisen kunnat gripa tre misstänkta.

Riskerar sex års fängelse

En 18-årig kille häktades på torsdagen som misstänkt för grov mordbrand – ett brott som kan ge minst sex års fängelse. Två flickor på 16 och 17 år är också misstänkta.

– Det är deras låga ålder som gör att jag inte begärt dem häktade, säger åklagaren Jonny Philipsson.

– De är fortfarande misstänkta men kan inte påverka utredningen. Bevisläget är rätt bra. Det finns bra kameror på Maxi som gör att det finns filmer av god kvalitet.

Mamman stöttar sin son

Mamman till den häktade 18-åringen är mycket arg över att hennes son och de båda flickorna hängts ut på bild på nätet trots att de bara är misstänkta.

– Vi älskar vår son över allt annat, säger hon.

– Vi står bakom honom och flickorna och är övertygade om att de inte har gjort sig skyldiga till det de anklagas för.

18-åringen har dömts för brott tre gånger de senaste två åren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!