Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta bomben på färjan var ofarlig

Foto: MIKAEL NILSSON
Nationella bombskyddet anlände till Trelleborgs hamn vid 23-tiden för att hantera det farliga föremålet. Foto: Fritz Schibli

Polis och räddningstjänst larmades sedan ett misstänkt föremål hittats på en färja i Trelleborg. Det var en liten röd låda med kontakt och kablar på.

– Vi tror att det är en bomb, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral.

Färjan som precis skulle avgå utrymdes. Alla passagerare fick vänta inne i terminalen.

Strax före ett-tiden i natt konstaterade bombgruppen att föremålet var helt ofarligt. 

Larmet kom strax innan färjan M/S Skåne skulle ha avgått till Rostock klockan 22. Enligt en första bedömning från SOS var det "överhängade fara" i samband med händelsen.

– Det är ett larm om ett farligt föremål uppe på en färja. Båten är utrymd och området spärras av nu, sa Fredrik Bratt i det tidiga skedet.

Avgången stoppades och 50–100 passagerare som var på väg att borda färjan fick besked att i stället vända tillbaka.

Städare larmade kapten

– Vi hittade ett misstänkt föremål ombord i samband med städning. Städpersonalen larmade kaptenen som gjorde bedömningen att tillkalla polisen, bekräftar Jesper Waltersson, presschef vid Stena Line.

– Vi evakuerade fartyget i väntan på polisen. Nu befinner sig alla passagerarna inne i terminalen i väntan på besked från polisen. En del hade redan ställt sina fordon på bildäck.

Hittades på en toalett

Personal från Nationella bombskyddet skickades till färjan i Trelleborg. Strax före midnatt stod de beredda att gå ombord för att ta hand om det farliga föremålet.

– Det är en liten röd låda, stor som två kaffepaket ungefär, med kontakt och kablar. De hittade den inne på en toalett i en av hytterna, säger Anders Ljungdahl, styrkeledare vid räddningstjänsten i Trelleborg.

Strax före ett-tiden i natt konstaterades att föremålet var ofarligt.

Räddningstjänsten avvaktar på kajen om det skulle börja brinna ombord i samband med att det förmodat farliga föremålet oskadliggörs.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!