Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta bedragarna hade lyxklockor och guld

Försäkringskassan kan ha lurats på uppemot 20 miljoner kronor i en härva med assistansbedrägerier.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hos en misstänkt hittade polisen en lyxklocka av märket Patek Philipe, märket räknas till ett av de mest exklusiva.
Foto: / AP DUPONT REGISTRY
Kammaråklagare Björn Rosenlöf räknar med att kunna väcka åtal till våren.
Foto: Micke Ölander

När polisen slog till mot de misstänkta assistansbidragarna i Malmö hittade man lyxklockor, bostadsrätter och bankkonton med stora stora summor.

Flera av de misstänka i härvan har fått betydande tillgångar utmätta av Kronofogden. 

Kvällsposten var först med att avslöja tillslaget mot ett assistansbolag i mitten av januari. Första dagen anhöll kammaråklagare Björn Rosenlöf vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö sex personer. När några dagar gått hade antalet misstänkta vuxit till 14 personer. I dag sitter tio av dem häktade misstänkta för grovt bidragsbrott.

Bland bevisen mot de misstänkta finns förutom förfalskade tidsrapporter även en stor mängd avlyssnade telefonsamtal. I efterhand har polisen bland annat kunnat spåra utbetalningar av lön till assistenter som gått tillbaka till anhöriga till den som skulle ha fått hjälpen.

Polisens spanare har även smygfilmat ett antal personer. I samband med tillslaget har åklagare, poliser och Kronofogden kartlagt de misstänkas tillgångar.

Lyxklockorna kan vara falska

En man i 40-årsåldern som sitter häktad och krävs på 3,2 miljoner kronor som han enligt åklagaren fått ut felaktigt i ersättning hade i sitt hem två mycket dyrbara klockor. En klocka är ett armbandsur av märket Patek Philipe. Den anses tillhöra toppskiktet bland exklusiva klockor. Det framgår inte av Kronofogdens beslut vilken modell det är frågan om, eller om den är äkta. Men en genuin Patek Philipe kan kosta från några 100 000 kronor till flera miljoner kronor.

Samme man hade i sin ägo ytterligare en lyxklocka, en Rolex. Även den klockan ska Kronofogden låta en expert undersöka och värdera.

En annan misstänkt, också det en man i 40-årsåldern, visade sig ha två olika bankonton, ett på Swedbank och ett på SE-banken. Den 15 januari hittade åklagaren 122 494 kronor på Swedbank. Samma dag upptäcktes 258 698 kronor på ett konto som mannen har hos SE-banken.

Allt utom cirka 14 000 kronor är belagt med kvarstad.

Kronofogden tog aktier

En man i 30-årsåldern som krävs på 400 000 kronor för felaktig utbetald assistansersättning hade aktier i IT-företag som belades med kvarstad. Vid husrannsakan hos honom hittade man en guldkedja som värderas till cirka 31 000 kronor.

En fjärde misstänkt som krävs på nästan 1 miljon kronor av Försäkringskassan och Malmö stad hade mer än 80 000 kronor kontanter som Kronofogden tog hand om.

När åklagaren och Kronofogden letade efter tillgångar hos den 25-åring som misstänks vara en av nyckelpersonerna i utredningen blev resultat att hans bostadsrätt belades med kvarstad. 25-åringen krävs på 1,2 miljoner kronor.

Åklagaren räknar med att väcka åtal till våren. Bedrägeriet med assistansersättningar kan uppgå till cirka 20 miljoner kronor, enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!