Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt ubåt nära svenska vatten

Flera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" gjorde iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm.
Foto: Sara Strandlund
Det danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm.
Foto: Sara Strandlund

Det danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm, skriver Jyllands-Posten.

Iakttagelser har gjorts av erfarna sjömän och försvaret betecknar dem som relativt trovärdiga.

Enligt rapporterna från Værnsfæelles Forsvarskommando (VFK) betecknas vittnesmålen som troliga.

Den 19 mars i år gjorde flera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm.

Uppgifterna fick det danska försvaret att tro att det möjligen kan handla om en miniubåt, även om det inte går att bevisa.

Krockade med okänt föremål

Poul Grooss, tidigare officer i Forsvarets Efterretningstjeneste, säger att om uppgifterna om en miniubåt stämmer är det i det närmaste en unik situation eftersom de senaste iakttagelserna om misstänkt undervattensaktivitet kring Bornholm är från 1950-1960-talen.

Ytterligare en misstänkt observation kommer från Kalundborg på västra Själland. Här ska en så kallad "Scanfisk" som bogserades efter ett forskningsskepp ha krockat med ett okänt föremål i vattnet.

Sonarbilder från tillfället sägs visa ett "120 meter långt massivt objekt som låg cirka 16 meter ovanför havsbotten på 45 meters djup".

Efter det larmet skickade försvaret tre örlogsfartyg till området för observation.

"Relativt trovärdiga uppgifter"

Det finns inga uppgifter som bevisar intrång eller kränkningar med ubåt eller vilket land som i så fall skulle ligga bakom.

Men konteramiralen och chefen för Førsvarsakademiet, Nils Christian Wang, säger till Jyllands-Posten att han tycker att de båda observationerna är relativt trovärdiga.

– Generellt är ubåtsaktiviteter och de relativt offensiva flygaktiviteterna en del i att skapa den bild av Ryssland som Putin önskar, nämligen ett Ryssland som av både ryssar och resten av världen, ses som en betydande global stormakt. En stormakt som flyger och seglar där det passar dem.

Han vidareutvecklar resonemanget med att det inte minst gäller Östersjöområdet och att han inte kommer att bli förvånad om det de närmaste åren kommer fler rapporter om en ökad rysk undervattensaktivitet i de danska vattnen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!