Flera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" gjorde iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm. Foto: Sara StrandlundFlera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" gjorde iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm. Foto: Sara Strandlund
Flera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" gjorde iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm. Foto: Sara Strandlund
Det danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm. Foto: Sara StrandlundDet danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm. Foto: Sara Strandlund
Det danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm. Foto: Sara Strandlund

Misstänkt ubåt nära svenska vatten

Publicerad

Det danska försvaret utreder just nu två fall av misstänkta ubåtskränkningar, bland annat i vattnet utanför Bornholm, skriver Jyllands-Posten.

Iakttagelser har gjorts av erfarna sjömän och försvaret betecknar dem som relativt trovärdiga.

Enligt rapporterna från Værnsfæelles Forsvarskommando (VFK) betecknas vittnesmålen som troliga.

Den 19 mars i år gjorde flera besättningsmän på forskningsskeppet "Dana" iakttagelser av ett objekt som enligt Jyllandsposten "kryssade" i skeppets kölvatten söder om Bornholm.

Uppgifterna fick det danska försvaret att tro att det möjligen kan handla om en miniubåt, även om det inte går att bevisa.

Krockade med okänt föremål

Poul Grooss, tidigare officer i Forsvarets Efterretningstjeneste, säger att om uppgifterna om en miniubåt stämmer är det i det närmaste en unik situation eftersom de senaste iakttagelserna om misstänkt undervattensaktivitet kring Bornholm är från 1950-1960-talen.

Ytterligare en misstänkt observation kommer från Kalundborg på västra Själland. Här ska en så kallad "Scanfisk" som bogserades efter ett forskningsskepp ha krockat med ett okänt föremål i vattnet.

Sonarbilder från tillfället sägs visa ett "120 meter långt massivt objekt som låg cirka 16 meter ovanför havsbotten på 45 meters djup".

Efter det larmet skickade försvaret tre örlogsfartyg till området för observation.

"Relativt trovärdiga uppgifter"

Det finns inga uppgifter som bevisar intrång eller kränkningar med ubåt eller vilket land som i så fall skulle ligga bakom.

Men konteramiralen och chefen för Førsvarsakademiet, Nils Christian Wang, säger till Jyllands-Posten att han tycker att de båda observationerna är relativt trovärdiga.

– Generellt är ubåtsaktiviteter och de relativt offensiva flygaktiviteterna en del i att skapa den bild av Ryssland som Putin önskar, nämligen ett Ryssland som av både ryssar och resten av världen, ses som en betydande global stormakt. En stormakt som flyger och seglar där det passar dem.

Han vidareutvecklar resonemanget med att det inte minst gäller Östersjöområdet och att han inte kommer att bli förvånad om det de närmaste åren kommer fler rapporter om en ökad rysk undervattensaktivitet i de danska vattnen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag