Foto: SHUTTERSTOCK / EN MAN HAR PÅ LÖRDAGSFÖRMIDDAGEN HITTATS KNIVSKUREFoto: SHUTTERSTOCK / EN MAN HAR PÅ LÖRDAGSFÖRMIDDAGEN HITTATS KNIVSKURE
 Foto: SHUTTERSTOCK / EN MAN HAR PÅ LÖRDAGSFÖRMIDDAGEN HITTATS KNIVSKURE
Polisen tar upp en anmälan efter sabotaget. Foto: PrivatPolisen tar upp en anmälan efter sabotaget. Foto: Privat
Polisen tar upp en anmälan efter sabotaget. Foto: Privat

Uppgifter: Nazister tar på sig flaggsabotage

Publicerad

Samma dag som den stora Prideparaden skulle genomföras i Helsingborg utsattes arrangemanget för en attack.

Ett 20-tal regnbågsflaggor försvann från två platser i centrum.

På lördagskvällen ska representanter för en nazistisk gruppering ha tagit på sig ansvaret för händelsen, enligt Daniel Bruér, ordförande för RFSL i Helsingborg.

Det var Daniel Bruér själv som upptäckte att flaggorna var borta på lördagsmorgonen.

– Jag hade en del jobb att göra vid stora scenen inför det arrangemanget senare på dagen. Då såg jag att flaggstängerna var utan flaggor och först tänkte jag att man nog glömt att hissa dem.

Men det visade sig alltså att flaggorna halats av okända personer och dessutom försvunnit från platserna.

Enligt preliminära uppgifter ska 14 flaggor ha färsvunnit vid reseterminalen Knutpunkten. Fyra flaggor ska också ha försvunnit från flaggstänger vid Stadsteatern några hundra meter därifrån.  

Samordnaren för Pride Helsingborg, Camilla Bergwall, säger till SVT att flagglinorna har klippts av.

RFSL vill fokusera på glädjen

RFSL i Helsingborg har tidigare drabbats av attentat. Bland annat har deras lokal blivit beskjuten.

Men arrangörerna hoppas ändå att det inträffade inte ska ta bort glädjen över arrangemanget.

– Det är jättetråkigt det som har hänt, men nu ska vi fokusera på kärleken och glädjen under paraden, säger Camilla Bergvall till SVT Nyheter Skåne.

På lördagskvällen uppgav Daniel Bruér, ordförande för RFSL i Helsingborg, för Kvällsposten att en nazistisk gruppering tagit på sig ansvaret för händelsen.

– Det är uppgifter vi fått helt nyss från polisen, säger han.

Vilken nazistisk grupp det i så fall handlar är oklart just nu.

Arrangörerna i Helsingborg uppskattar att mellan 2 500 och 3 000 personer deltog i paraden genom staden.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag