Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt övergrepp på barn på förskola

Den man som misstänks för att sexuellt ha utnyttjat ett barn på den förskola han jobbar på har begärts häktad. Häktningsförhandlingarna hålls på söndagen vid Malmö tingsrätt.
Foto: Lennart Rehnman
Föräldrarna till barnen på förskolan är bestörta och oroliga efter att en man begärs häktad, misstänkt för sexuella övergrepp på barn. "Det här är något ingen vill ska inträffa", säger Jan-Ola Olsson, utbildningschef på Malmö stad.
Foto: Roger Vikström
Den misstänkte mannen ska ha gripits av polis i onsdags, men övergreppet på ett barn ska ha anmälts redan i höstas. Sedan dess ska mannen ha jobbat på förskolan, i vilken utsträckning är dock ännu inte känt.
Foto: Suvad Mrkonjic

En man har anhållits som misstänkt för sexuella övergrepp på ett barn på den förskola i Malmö där han jobbar.

Under torsdagen hölls ett krismöte på förskolan där föräldrar informerades om gripandet.

– De är bestörta och oroliga, vilket är en naturlig reaktion. Det här är något ingen vill ska inträffa, säger Jan-Ola Olsson, utbildningschef på Malmö stad.

Mannen som är anställd av Malmö stad ska ha gripits av polis i onsdags. Han är nu anhållen.

Men övergreppet på ett barn ska ha anmälts redan i höstas. Sedan dess ska den misstänkte mannen ha jobbat på förskolan, i vilken utsträckning är dock ännu inte känt.

– På torsdagsförmiddagen fick vi information från polisen om att det hade gjorts ett anhållande sent på onsdagskvällen. Det vi har gjort sedan dess är att informera vårdnadshavarna och se till att våra medarbetare står rustade för att möta barnen, säger Jan-Ola Olsson.

De har bland annat bemannat upp med personal från närliggande förskolor och satt in ett psykologteam.

– Vi måste säkerställa att vi har hög kompetens om vi har medarbetare som har svårt med det vardagliga, man kan hamna i en traumakris när det kommer så överraskande.

Ett barn ska ha utsatts

På torsdagskvällen hölls ett informationsmöte på förskolan, där även polisen medverkade.

Enligt Jan-Ola Olsson följdes rutinerna vid mannens anställning, det vill säga att han fick lämna in ett utdrag ur belastningsregistret.

– Det handlar om en person som funnits på förskolan ett tag.

Har han även jobbat på andra förskolor i kommunen? 

– Enligt vad jag vet är det inte så.

Jan-Ola Olsson säger att det enligt den information han har fått av polisen handlar om ett barn som har utsatts. Men förskolans pedagoger kommer nu att vara extra uppmärksamma på de andra barnen.

Följer polisens utredning

– Det ligger i våra pedagogers huvuduppdrag att göra en bedömning av om ett barn far illa eller inte, och om barnen mår bra. De kan tolka sådana tecken och det är klart att medvetenheten ökar ytterligare efter ett sådant här besked.

Anmälan om att ett barn ska ha utsatts för en våldtäkt är inte ny utan kom till polisen senast i oktober förra året.

– Polisen har haft en utredning igång sedan i höstas, men det inte funnits någon misstänkt och inte någon brottsplats, tills man får annan information på onsdagen, säger Jan-Ola Olsson.

Han säger att man på förskolan inte haft kännedom om att en utredning pågått eller att en anmälan gjorts.

– Nej, då hade vi gjort en orosanmälan. Det gjorde vi när vi fick den här informationen från polisen.

"Haft kontakt med familjen"

Flera föräldrar med barn på förskolan säger till Kvällsposten att de är upprörda över att den misstänkte mannen jobbat på förskolan under de månader som gått.

– Jag har full förståelse för den oron och den frustrationen. Vi hade inte önskat annat än att vi haft den kunskapen och kunnat agera, nu får vi försöka hantera det utifrån läget som är nu så att vi kan ge det stöd till barn, familjer och personal med all kraft som finns i Malmö stad.

Nu följer förskolan polisens utredning och säger att man arbetar intensivt med att informera alla inblandade om utvecklingen.

– Förskolechefen har haft kontakt med den drabbade familjen och för ett samtal med dem om vilket stöd de behöver, säger Jan-Ola Olsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!