Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt mord i idyllen: "Vi är i chock"

Det var på torsdagskvällen som SOS Alarm fick det första samtalet om att något hänt på den ensligt belägna gårdsfastigheten utanför Ystad. Samtalet tros ha ringts in av maken själv.
Foto: ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
En fastighet har spärrats av, men polisen är mycket förtegen om insatsen.
Foto: Anders Gronlund
Foto: Anders Gronlund
Foto: Anders Gronlund
Foto: Anders Gronlund

Den drygt 70-åriga kvinnan mördades i sitt eget hem strax utanför Ystad.

På sjukhuset ligger den misstänkte gärningsmannen - hennes egen jämnårige make.

– Vi är i chock, säger en av grannarna till Kvällsposten. Det fanns inga som helst signaler i deras uppträde att det skulle gå så här illa.

Det var på torsdagskvällen som SOS Alarm fick det första samtalet om att något hänt på den ensligt belägna gårdsfastigheten utanför Ystad. Samtalet tros ha ringts in av maken själv.

När räddningstjänsten kom fram såg man att det kom rök från huset.

Men när brandmännen gick in i huset insåg man att det handlade om något helt annat. På en plats i bostaden anträffades den drygt 70-åriga kvinnan död.

På fredagseftermiddagen meddelade kammaråklagare Johanna Liljeblad att maken förhörts och anhållits, misstänkt för mord.

Lantlig idyll

När Kvällsposten besöker platsen vittnar inget om att ett våldsdåd inträffat. Fastigheten andas enbart en lantlig idyll. På gårdsplanen står trädgårdsmöblerna uppställda och på trappan finns stora fång av röda pelargoner.

Det enda som stör idyllen är en morakniv som sitter skarpt nedstucken i ett trästycke bakom en av sidobyggnaderna.

– Det är helt ofattbart det som hänt, säger en granne som bor ett par hundra meter från den aktuella adressen. Alla här är lika frågande till mordet.

Den jämnårige maken fördes själv svårt skadad i ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

På fredagen kom dock besked om att mannen förhörts och delgetts misstanke om mordet. Vilken inställning han har till anklagelsen har inte meddelats.

Svårt förstå

Flera grannar Kvällsposten pratar med har svårt att förstå händelsen.

– Det här var ordentliga människor som varken missbrukade alkohol eller ägnade sig åt några speciella konstigheter, säger en av dem.

Den gemensamma uppfattningen är dock att paret skötte sig själva och sällan umgicks med några av grannarna.

Både kvinnan och mannen kom från bra jobb inom offentlig förvaltning och ska efter pensioneringen ha valt att slå sig ner på den aktuella adressen. Där odlade de bland annat ett av sina intressen med sportbilar.

Så sent som för ett par dagar ska både kvinnan och mannen ha synts till i den lokala affären - då tydde inget på att något hemskt var på gång.

Önskade ett slut

Polisen har genomfört en teknisk undersökning i bostaden. Den ska nu jämföras med de uppgifter mannen själv lämnat i förhör.

Hittills har det inte avslöjats hur kvinnan dödades. Motivet till gärningen är också oklar. Men det finns uppgifter polisen undersöker och försöker koppla till händelsen.

En sådan är det rader maken skrivit på sin Facebooksida.

Där står bland annat att han nu hoppas på ett lyckligt slut efter nästan ett år och att paret inte orkar mer.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!