Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grova våldsbrotten - kamp mellan kriminella

Nattens oroligheter i Landskrona
Föremålet sprängdes av polisen. Det är en av tre händelser som skedde under morgonen. Foto: André Tajti/Topnews
Vid 04.30-tiden på tisdagsmorgonen skedde ett sprängattentat i en bostad i centrala Landskrona. Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON
Polisen spärrade under måndagen av ett område i Landskrona efter att en person hittats skottskadad. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen utreder om det misstänkta föremålet kan kopplas till skottlossningen under måndagen. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen misstänker att de tre grova våldshändelserna som inträffade i Landskrona under måndagen och tisdagsmorgonen hänger ihop.

– Det finns fortfarande en pågående konflikt mellan kriminella individer i Landskrona, säger Anders Nordberg, gruppchef vid polisen i Landskrona. 

Ingen person har hittills gripits som misstänkt för något av dåden.

Landskrona har på senare tid utsatts för flera grova våldsdåd. Inom loppet av åtta timmar skedde tre nya allvarliga händelser under måndagskvällen och tisdagsmorgonen.

Klockan 19.48 på måndagskvällen kom första larmet. Allmänheten hörde flera höga smällar och polisen lokaliserade senare en man på Östergatan med en misstänkt skottskada i benet.

Vid 23.30-tiden gick ett nytt larm, då om en anträffad handgranat som placerats intill en fastighet på Föreningsgatan i de centrala delarna av staden. 

Platsen spärrades av och polisens bombskydd kunde senare oskadliggöra granaten på plats, utan att någon kom till skada.

Kastades in

Vid 04.30-tiden på tisdagsmorgonen skedde så ett sprängattentat mot en lägenhet i en bostad på Tranchellsgatan i centrala Landskrona. 

– Ett föremål med stor sprängkraft har kastats in genom ett fönster och orsakat omfattande skador i en lägenhet. Men som tur var fanns ingen person i bostaden, säger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson. 

Händelsen var det tredje grova brottet inom loppet av åtta timmar i centrala Landskrona. Samtliga platser ligger med bara några hundra meters avstånd till varandra.

I samtliga fall bedöms brotten ha varit så allvarliga att allmänheten riskerat att komma till skada.

– Jag är själv från Landskrona och förstår om invånare känner sig oroliga. Det här skapar oro och rädsla, säger polisens gruppchef Anders Nordberg.

Polisen kopplar händelserna till den pågående konflikten mellan kriminella i staden. Det är i alla fall de hypoteserna polisen arbetar efter.

Inga misstänkta

– Det är vissa områden som är mer utsatta än andra och vi gör hela tiden vad vi kan för att stävja detta, säger Anders Nordberg.

I de aktuella fallen finns ännu inga misstänkta som gripits.

Anders Nordberg säger dock att polisen har bra koll på gruppen av kriminella i Landskrona.

– Det är multikriminella som sysslar med allt som ger pengar, ofta narkotika. Det är också personer som rör sig in och ut i olika grupperingar hela tiden.

– I det här fallet kan orsaken till attackerna ha varit så enkel som att en affär gått snett.

Anders Nordberg säger att polisen nu sätter in stora resurser för att lösa de aktuella brotten.

Man kommer även att finnas med mer uniformerad personal på gatorna som en trygghetsskapande åtgärd.

I polisens arbete att finna gärningspersonerna ingår bland annat att söka bevis genom de övervakningskameror som finns uppsatta runt flera av platserna.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN