Kärnkraftsverket i Oskarshamn.
Kärnkraftsverket i Oskarshamn.

Misstänkt föremål på kärnkraftverk

Publicerad

Ett misstänkt föremål hittades tidigare i eftermiddag vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Ett hundratal personer fick utrymmas från godsmottagningen på kraftverket – men vid 19.30-tiden kunde det konstateras att det inte fanns någon bomb.

– Insatsen är avslutad och avspärrningarna är hävda, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

Fyndet vid kärnkraftverket gjordes i samband med en övning under måndagseftermiddagen för polisen och militären.

– Våra bombhundar har markerat på sprängmedel på ett antal paket i vår godsmottagning, sa Anders Österberg, informationschef på Oskarshamns kärnkraftverk, tidigare under eftermiddagen.

Paketet hittades strax innan 15 på eftermiddagen och föremålet fick undersöktas med röntgen. Då det fortfarande inte gick att fastställa va det var för något, kallades polisens bombskyddsgrupp in och ett hundratal personer fick utrymmas.

Blåste av insatsen

Vid 19.30-tiden på kvällen kunde det konstateras att det inte förelåg någon fara.

– Det har varit en behållare med ett ämne, vars doft påminner om ett annat ämne som hundarna är tränade att markera för, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

– I samband med röntgen såg man komponenter som skulle kunna användas för tillverkning av en hemmagjord sprängladdning. Det var det som gjorde att man frös läget, men nu har man gått igenom de olika sakerna och konstaterat att det inte finns något brottsligt uppsåt och att det inte är något farligt föremål, fortsätter Modin.

Påverkade inte driften

Utrymningen påverkade inte driften av kärnkraftverket.

– Vi har utrymt ett område vid godshanteringen. Det är administrativa lokaler som berörs, sa Jimmy Modin tidigare i eftermiddags.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, informerades om händelserna vid Kärnkraftverket i Oskarshamn.

– Vi följer händelserna, men i nuläget är det här framför allt en fråga för polisen, sa Marcus Årskog på MSB:s presstjänst under kvällen.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag