Polis och ambulans larmades til villan i Skivarp på förmiddagen ferdagen den 10 februari. Då hade de tre männen varit döda i närmare en vecka. Foto: Simon LarssonPolis och ambulans larmades til villan i Skivarp på förmiddagen ferdagen den 10 februari. Då hade de tre männen varit döda i närmare en vecka. Foto: Simon Larsson
Polis och ambulans larmades til villan i Skivarp på förmiddagen ferdagen den 10 februari. Då hade de tre männen varit döda i närmare en vecka. Foto: Simon Larsson
Kriminaltekniker har sökt genom villan noga och skickat material för analys. Resultaten vänta dröja ytterligare flera veckor. Foto: FRITZ SCHIBLIKriminaltekniker har sökt genom villan noga och skickat material för analys. Resultaten vänta dröja ytterligare flera veckor. Foto: FRITZ SCHIBLI
Kriminaltekniker har sökt genom villan noga och skickat material för analys. Resultaten vänta dröja ytterligare flera veckor. Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen har inte velat avslöja någon teori om dödsorsaken och bekräftar inte 52-åringens uppgifter om förgiftning. Foto: Simon LarssonPolisen har inte velat avslöja någon teori om dödsorsaken och bekräftar inte 52-åringens uppgifter om förgiftning. Foto: Simon Larsson
Polisen har inte velat avslöja någon teori om dödsorsaken och bekräftar inte 52-åringens uppgifter om förgiftning. Foto: Simon Larsson

Misstänkt för trippelmord: "Jag drack själv av giftet"

Publicerad

I ett dygn låg han utslagen och hjälplös i samma hus som de tre döda männen i Skivarp. Men 52-åringen lyckades repa sig och åkte hem till Malmö.

När han till sist anmälde dödsfallen blev han själv misstänkt för trippelmord.

– Detta är en mardröm. Det absolut värsta jag har varit med om, säger han.

Den 52-årige Malmöbon satt anhållen som misstänkt för trippelmordet i Skivarp från fredagen den 10 till söndagen den 12 februari. Då försattes han på fri fot men är fortfarande "skäligen misstänkt".

Kvällsposten har via vänner till dödsoffren fått kontakt med mannen som nu själv väljer att berätta om händelsen.

– Jag vill att det kommer ut och blir känt vad som hände, säger han.

– Polisen sa till mig att jag var fri och kunde gå hem. Ändå påstår de att jag fortfarande är misstänkt. Det är väldigt obehagligt. Jag är helt oskyldig.

Kände bara en av de tre männen

Den misstänkte mannen berättar att han bara kände den ene av de tre döda männen.

– Vi har varit kompisar i åtta–nio år. Han frågade om jag hade lust att hänga med på en fest i Skivarp en lördag. Vi skulle käka gott och dricka öl, och sedan gå på Gästis dagen efter.

Kompisen körde dem till villan vid middagstid. De ropade utanför men ingen svarade.

– Då körde vi till Ica och köpte korv och bröd. När vi kom tillbaka gick vi in. Då låg två killar där inne, den ene på golvet och den andre i en soffa, säger 52-åringen.

– De rörde sig inte så vi tänkte att de hade väl druckit för mycket redan. Vi gick ut i köket där det stod en öppnad flaska på en bar av murat tegel.

Kompisarna tog var sin snaps

Kompisen föreslog att de skulle ta var sin snaps. De båda andra verkade ju ha fått i sig en hel del redan. Så männen slog upp och skålade.

– Flaskan hade en etikett med någon utländsk text, jag såg aldrig vad där stod. Det var han som hällde upp. Spriten var mörk, brunaktig och såg ut nästan som Jägermeister.

– Men det var inte klokt – vi drack och jag trillade omkull direkt, det slog ut alla muskler och brände och sved hela vägen ner. Jag låg på golvet och tänkte "vad är det som händer här?".

Kompisen reagerade likadant, men vacklade upp på övervåningen för att lägga sig. 52-åringen drog sig upp till vasken, hällde i sig ett par glas vatten och tog sig sedan till toaletten.

– Jag stoppade tre fingrar i halsen och lyckades kräkas. Jag fick upp allting men det kändes bara värre. Jag satt i köket hela natten och vågade inte somna.

"Vågade inte" ringa efter hjälp

Dagen därpå låg kompisen orörlig på övervåningen. De andra båda männen låg kvar som de hade gjort dagen innan. Men 52-åringen ringde aldrig 112. Kallade inte på hjälp.

– Jag vågade inte. Jag mådde inte bra, säger han.

Frampå söndagseftermiddagen gick han in i Skivarp och beställde en taxi hem till Malmö.

Först fem dagar senare tog han kontakt med en av kompisens anhöriga. Tillsammans med två kvinnor körde de till Skivarp för att kolla läget.

Kvinnorna gick in i huset – och hittade de tre döda männen. Då ringde de äntligen och slog larm.

Anhölls som misstänkt för mord

– Tjejerna ringde 112 och de sa "stanna kvar på platsen". Sedan kom polisen och jag fick följa med. Jag lämnade blodprov och urinprov.

– Mitt förhör tog fyra–fem timmar. Sedan sa de till mig att vi skulle gå till ett annat rum. Där fick jag ta av mig skorna, livremmen och jackan. Så sa de att jag var anhållen misstänkt för mord.

Den 52-årige Malmöbon är tidigare ostraffad och har aldrig haft med polisen att göra.

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Mord?! Detta är det absolut värsta jag har varit med om.

– På lördagen fick jag en advokat, Odd. Han var bra. De höll ett nytt förhör men jag bara grät hela tiden. Och på söndagen var det ett förhör till.

"En glad nyhet", sa polisen 

På söndagseftermiddagen kom så åklagarens besked att mannen skulle försättas på fri fot. Det "fanns inte längre skäl för frihetsberövande".

– En polis sa "jag har en glad nyhet, du är fri". Sedan dess har jag inte hört något. Inte från polisen och inte från Odd. Jag förstår inte varför de säger att jag är misstänkt, de släppte mig ju?

52-åringens advokat Odd Johansson säger att hans klient visserligen fortfarande formellt är misstänkt, men att han knappast skulle ha släppts om polisen trodde att han var skyldig.

– Det är inte fortkörning han misstänks för, det är mord. En person med den misstanken släpper man inte, säger Odd Johansson.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att misstanken mot honom är borta.

Åklagaren kommenterar inte

Chefsåklagare Pernilla Åström vill inte kommentera 52-åringens berättelse.

– Det som gäller är det vi har gått ut med. Det finns inte längre skäl för frihetsberövande men mannen är fortsatt skäligen misstänkt för mord, säger hon.

– Nu väntar vi på resultat från olika tekniska analyser. Under tiden råder förundersökningssekretess.

Pernilla Åström tror att det kommer att ta ytterligare flera veckor tills analysresultaten har kommit. Innan dess händer inget i utredningen.

Deta har hänt i Skivarp

• 10 februari –  klockan 11.07 larmas SOS om att tre män hittats döda i en villa i Skivarp. Dödsorsaken är inte känd.

• 10 februari – på kvällen meddelar polisen att en man har anhållits som skäligen misstänkt för mord.

• 11 februari – mannen får advokat Odd Johansson som försvarare. Den anhållne förhörs hos polisen i Ystad.

• 12 februari – efter ett nytt förhör försätts mannen på fri fot men han är fortfarande skäligen misstänkt för trippelmord.

• 20 februari – chefsåklagare Pernilla Åström säger att det kan ta ytterligare flera veckor att få analysresultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag