Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt föremål i trapphus var ofarligt

Föremålet i trapphuset i Rosengård var ofarligt
Foto: Caroline Larsson

Ett sexvåningshus i Rosengård i Malmö evakuerades efter att ett misstänkt farligt föremål hade hittats i trapphuset.

Ett 20-tal personer fick evakueras – vissa av dem via balkongen med hjälp av räddningstjänstens stegbil.

– Vi har bedömt det som ett ofarligt föremål och avspärrningarna är hävda, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens region syd.
Enligt grannar handlade det troligen om en sten täckt med textil som fungerade som dörrstopp - något polisen inte kan bekräfta.

Enligt Evelina Olsson var polisen på platsen i ett annat ärende när de uppmärksammade det misstänkta föremålet under torsdagsförmiddagen.

– Vi hade en patrull som åkte till den här platsen i ett helt annat ärende. Där upptäckte patrullen något som väckte deras intresse i trapphuset, säger hon.

Polispatrullen fotograferade föremålet och skickade sedan vidare bilderna för en första bedömning. Polisen valde sedan att skicka dit bombgruppen för att kontrollera föremålet.

Klockan 13.39 avblåstes insatsen. Ett par minuter senare, 13.45, hävdes avspärrningarna på plats.

– Vi har bedömt det som ett ofarligt föremål, säger Evelina Olsson.
Enligt flera grannar i trappuppgången var det misstänkta föremålet sannolikt en sten som fungerade som dörrstopp och som täckts med textil för att se bättre ut.
Det uppger flera boende i trappuppgången för Kvällsposten.
Men polis på plats kan inte bekräfta att det var det föremål som insatsen gällde.

Boende: ”Väldigt nervös och orolig”

I samband med insatsen fick samtliga boende i det aktuella huset evakueras. Totalt ska ett 20-tal personer ha fått lämna huset, enligt Lisa Rasmusson, polisens yttre befäl på plats. 

En kvinna som bor i trappuppgången sa så här till Kvällsposten under insatsen:

– Polisen har sagt att man hittat något som kan vara en bomb på översta våningen, det är vad jag vet. Jag fick åka från jobbet och hämta mina barn som var hos en granne.
Det jag vet är att huset är utrymt och att polisen ska titta på det som finns där uppe, säger hon.

En familj med två små barn blev evakuerad via sin balkong med hjälp av räddningstjänstens stegbil.

Kvinnan i familjen berättar att polisen sagt till dem att familjen inte kunde gå ut i trapphuset eftersom det kunde finnas en bomb där.

– Jag är väldigt orolig och nervös. Jag hoppas att det inte är något, säger hon.

Sexvåningshus evakueras

Räddningstjänsten bistod också i evakueringsarbetet med sin stegbil.

– Vi fick i uppdrag att evakuera tre stycken lägenheter på översta våningen. Den ena var tom och vi har totalt plockat ut tre personer, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

I samband med insatsen spärrade polisen också av området runt det aktuella huset.

– Vi har spärrade av utomhus för att ingen skulle kunna ta sig in i den här trappuppgången. Tyvärr har vi haft vissa svårigheter med att få allmänheten att respektera de här avspärrningarna så vi jobbar med det också, säger Evelina Olsson.