Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt fall av legionella upptäckt

Ett misstänkt fall av legionella har upptäckts på ett boende i Kalmar under fredagen.

En hyresgäst på trygghetsboendet misstänks vara smittad, enligt Barometern. 

Legionella sprids bland annat via bakterier i vatten.

Legionella är en typ av lungsjukdom som uppstår när man dricker bakteriefyllt vatten. Det kan exempelvis vara så att vattnet inte har värmts upp tillräckligt.

Kalmartidningen Barometern skriver på fredagen att ett misstänkt fall av legionellasmitta har upptäckts på ett trygghetsboende i Kalmar.

Vad den misstänkta smittan kan tänkas bero på är okänt, men Kalmarhem – som äger boendet – tar larmet på största allvar. Under dagen har man tagit prover i vattnet som cirkulerar i fastigheten. Men det kan dröja upp till två veckor innan man får provsvaren.

Enligt Barometern är det oklart vad smittan beror på, men Kalmarhem tar larmet på största allvar. Prover på vattnet i fastighetens har tagits under dagen, men provsvaren dröjer.

Åtgärd: Byta duschslangar

Kalmarhem har under fredagen vidtagit åtgärder, bland annat genom att byta ut samtliga duschslangar och munstycken, samt att man har spolat i alla kranar.

– Det är jättetråkigt och väldigt olyckligt. Under mina 27 år på Kalmarhem har jag bara varit med om ett liknande fall tidigare, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem till Barometern.

– För säkerhetsskull kör vi hög vattentemperatur under hela nästa vecka och spolar kranarna, säger Ohlslöf vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!