Misstänkt fall av legionella upptäckt

Publicerad

Ett misstänkt fall av legionella har upptäckts på ett boende i Kalmar under fredagen.

En hyresgäst på trygghetsboendet misstänks vara smittad, enligt Barometern. 

Legionella sprids bland annat via bakterier i vatten.

Legionella är en typ av lungsjukdom som uppstår när man dricker bakteriefyllt vatten. Det kan exempelvis vara så att vattnet inte har värmts upp tillräckligt.

Kalmartidningen Barometern skriver på fredagen att ett misstänkt fall av legionellasmitta har upptäckts på ett trygghetsboende i Kalmar.

Vad den misstänkta smittan kan tänkas bero på är okänt, men Kalmarhem – som äger boendet – tar larmet på största allvar. Under dagen har man tagit prover i vattnet som cirkulerar i fastigheten. Men det kan dröja upp till två veckor innan man får provsvaren.

Enligt Barometern är det oklart vad smittan beror på, men Kalmarhem tar larmet på största allvar. Prover på vattnet i fastighetens har tagits under dagen, men provsvaren dröjer.

Åtgärd: Byta duschslangar

Kalmarhem har under fredagen vidtagit åtgärder, bland annat genom att byta ut samtliga duschslangar och munstycken, samt att man har spolat i alla kranar.

– Det är jättetråkigt och väldigt olyckligt. Under mina 27 år på Kalmarhem har jag bara varit med om ett liknande fall tidigare, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem till Barometern.

– För säkerhetsskull kör vi hög vattentemperatur under hela nästa vecka och spolar kranarna, säger Ohlslöf vidare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag