Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosion vid villa – flera personer i huset

Någonting har exploderat i ett villaområde i Helsingborg – polisen berättar.
Explosion i villaområde i Helsingborg. Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se
Minst två bilar har skadats. Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se
Någonting har exploderat i Helsingborg.
Flera personer ska ha befunnit sig i huset vid explosionen. Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se

En sprängladdning exploderade i närheten av en villa i Helsingborg på söndagsmorgonen.

Ett flertal personer befann sig i huset, samtliga klarade sig undan fysiska skador. 

Minst två bilar skadades i detonationen. 

– Vi tittar givetvis på om det finns kopplingar till tidigare händelser, säger Katarina Rusin vid polisen i region syd.

Larmet inkom till polisen vid 04.30-tiden från ett villaområde i Ödåkra i Helsingborg. Flera boende hade vaknat av en kraftig smäll.

– Det är någon form av explosion, men vi vet inte vad det är som har smällt. Det är ett par bilar som har skadats, säger Henrik Hagström, vakthavande befäl vid polisen region Syd. 

Minst två bilar som stod parkerade intill en villa har fått skador till följd av detonationen. Ett flertal personer befann sig i huset när det exploderade, men ingen person uppges ha kommit till fysisk skada.

– Man har lagt någonting vid två bilar som har gjort att bilarna har blivit förstörda och det har blivit vissa skador på fasaden, säger Anna Tenkare, yttre befäl vid polisen, till SVT Nyheter Helsingborg.

Nationella bombskyddet på väg

Polisen spärrade av ett område och under dagen anslöt nationella bombskyddet innan den tekniska undersökningen påbörjades. Även räddningstjänsten larmades till platsen. 

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. 

– Rubriceringen kan komma att ändras. En del av vår utredning är att ta reda på varför just den här platsen drabbats, exempelvis om det finns en hotbild riktad mot någon i området, säger Katarina Rusin. 

Tidigare explosion i området

Det finns tidigare fall av explosioner i området och i Helsingborg. Så sent som den 5 december rapporterade Kvällsposten om en explosion i Ödåkra. 

I november exploderade även en så kallad termosbomb i ett trapphus på Eneborg – och två månader tidigare skadades flera personbilar i en smäll på Merkuriusgatan i Ödåkra.

– Vi tittar givetvis på om det finns kopplingar till tidigare händelser, men det råder förundersökningssekretess och är för tidigt att kommentera närmare, säger Katarina Rusin. 

Polisen söker vittnen till händelsen för att komma vidare i utredningen.

– Vi är på plats och försöker fånga upp eventuella vittnen. Vi vädjar naturligtvis till folk att lämna tips, både om de kan ha sett saker på plats eller om de tror sig veta vilka som ligger det här, säger Katarina Rusin. 

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen.