Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt drograttfull friad – ”passiv rökning”

En 30-årig kvinna i Kristianstad som hade testat positivt för cannabis i samband med bilkörning friades av domstolen.

Hon stod åtalad för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Men Kristianstads tingsrätt kunde inte utesluta att hon fått berusningsämnet i blodet genom passiv rökning.

Åklagaren har inte beslutat om domen ska överklagas.

Kvinnan körde bil i Kristianstad i oktober förra året när hon stoppades av en polispatrull. De misstänkte att hon var narkotikapåverkad och tog henne till sjukhus för att lämna blodprov.

Kristianstads tingsrätt trodde på kvinnans berättelse och friade henne från åtalen för rattfylleri och ringa narkotikabrott.
Foto: JENS CHRISTIAN
Två män i samma bil som kvinnan hade rökt cannabis. Det räckte för att hon skulle få i sig berusningsmedlet THC. (Arkivbild.)
Foto: ROBIN UTRECHT / EPA PRESSENS BILD
Tetrahydrocannabinol, eller THC, är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis som ger användaren en berusning.
Foto: Yeko Photo Studio

Det visade sig att kvinnan hade tetrahydrocannabinol (THC) i blodet – 0,0013 mikrogram per gram blod.

Polisen genomförde även en husrannsakan i kvinnans bostad. I köket hittades två jointfimpar i ett askfat. Analys av fimparna visade att även de innehöll THC.

Nekade till brott

Kvinnan åtalades för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Hon nekade till brott och förklarade att hon bara hade suttit i en bil med två killar som rökte cannabis.

”Hon satt i baksätet och killarna satt i framsätet. Killen och hans kompis rökte var sin joint. Hon rökte ingenting”, förklarade kvinnan i rätten.

En av killarna i bilen hade även rökt cannabis i hennes lägenhet kvällen före. Kvinnan använder inte själv narkotika, hävdade hon.

Kristianstads tingsrätt trodde på kvinnans berättelse och friade henne från misstankarna.

”En rimlig förklaring”

”(Kvinnan) har vid tingsrätten gett ett trovärdigt intryck och uppgett en rimlig förklaring avseende händelseförloppet. Hon har uppgett att hon satt i en liten bil vari två killar rökte var sin joint.  Exponeringstiden har av (henne) uppskattats till lite mer än en timme. Nämnda bil får anses som ett litet utrymme med dålig ventilation”, skriver rätten i sin dom.

”Att två jointfimpar hittats i (kvinnans) lägenhet är inget som ensamt visar att (hon) har intagit cannabis genom att själv ha rökt. Sammantaget finner tingsrätten att det inte är styrkt att (hon) fått i sig THC på annat sätt än genom passiv rökning.”

Det friande domstolsutslaget meddelades i fredags och har ännu inte vunnit laga kraft.

– Vi tittar på ärendet men vi har inte bestämt om vi ska överklaga domen, säger åklagaren Emelie Eriksson Kuitu.

TV: Man hittad död – misstänkt mord

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!