Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt coronafall – patient hålls isolerad

Ett misstänkt fall av coronaviruset har upptäckts i Blekinge.
Ett misstänkt corona-fall utreds i Karlskrona.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / KVP

Blekinge har fått ett misstänkt fall av coronaviruset. 

Patienten har nyss kommit hem från Kina och har luftvägssymptom.

Personen isoleras nu på infektionskliniken och provsvar väntas under onsdagen. 

En patient med luftvägssymptom har sökt sig till sjukvården på Blekingesjukhuset. Nu har personen testats för coronaviruset. 

– Det handlar om en man som som varit i Kina och som insjuknat och som har luftvägssymptom. Patienten är isolerad enligt de riktlinjer som finns, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

Symptomen som fick mannen att uppsöka sjukhus var bland annat hosta, halsont och feber. Bengt Wittesjö räknar med att få provsvar vid lunchtid i morgon. Han har inte tagit något beslut att utreda om fler kan ha smittas av mannen.

– Vi avvaktar tills vi får provsvar, säger han.

Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har regionen ingen extra beredskap just nu. 

– Nej inte på grund av att vi har ett misstänkt fall. Vi har varit beredda på det här sedan några veckor tillbaka med att att vi trodde att vi skulle behöva få något fall med att ta prov vilket vi gör nu, säger han till BLT som var först med att skriva om fallet. 

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare, räknar med att få provsvar vid lunchtid under onsdagen.
Foto: Håkan Linder

20 000 smittade

Under helgen evakuerades 12 svenska från Wuhan i Kina hem till Sverige. Ingen av dem har visat symtom på smitta, uppger Folkhälsomyndigheten. Nu rapporterar dock belgiska myndigheter att en belgisk medborgare som satt på planet har smittats av viruset. 

– Om personen befunnit sig på ett flyg tillsammans med svenskar kommer de att höra av sig till oss. Det är så systemet funkar. Vi har inte fått någon indikation än, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Under tisdagen har det kommit ytterligare rapporter om nya smittade. Enligt South China Morning Post är siffran i är antalet smittade nu uppe i cirka 20 000 och 425 döda. 

Majoriteten av dödsfallen har skett i Kina men de senaste dagarna har rapporter om avlidna lämnats från andra länder. I går, måndag, konstaterades det första dödsfallet utanför Kina, om en man i Filippinerna som avlidit efter att ha drabbats av viruset.

Kryssningsfartyg i karantän – se bilderna inifrån

Man på fartyget bekräftades vara smittad – nu är 3 500 personer i karantän.

Kravet på Wuhan-svenskarna

Inga visar symptom – ändå satta i hemkarantän.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!