Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till tältplatsen utanför Migrationsverkets lokaler under natten. Foto: PrivatRäddningstjänst, polis och ambulans larmades till tältplatsen utanför Migrationsverkets lokaler under natten. Foto: Privat
Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till tältplatsen utanför Migrationsverkets lokaler under natten. Foto: Privat
Flera kläder och tältdelar låg förstörda efter branden. Foto: PrivatFlera kläder och tältdelar låg förstörda efter branden. Foto: Privat
Flera kläder och tältdelar låg förstörda efter branden. Foto: Privat

Brandattentat vid Migrationsverket

Publicerad

Natten mot söndag larmades räddningstjänsten till en brand vid flyktingdemonstrationen på Agnefridsvägen i Malmö.

Delar av ett plasttält förstördes i branden som släcktes av en Securitasvakt.

– Vi är väldigt rädda, det har inte gått att sova efter det här, säger en av personerna som befann sig i tältet.

Det var klockan 02.47 som polisen larmades till en tältbrand vid flyktingdemonstrationen på Agnesfridsvägen på Jägersro i Malmö.

Sedan en tid har det funnits tält på platsen och personer har demonstrerat utanför Migrationsverkets lokaler mot utvisningarna till Irak. Det har uppmärksammats flera gånger i media, bland annat när en person tidigare i år attackerade tältlägret med sin bil. 

Flera personer som under natten befann sig i tältet berättar att det plötsligt började brinna.

– Ungdomarna sov och några äldre, men jag vaknade när en bil körde förbi och stannade. Plötsligt ser vi lågor i tältet och när jag springer ut ser jag en svartklädd man som försvinner i en Audi. Det satt en annan person i förarsätet, säger en man som befann sig i tältet när det började brinna.

Ambulans kallades till platsen

En ambulans kallades till platsen och kontrollerade personer som fått i sig plaströken.

– Vi sprang till vakterna direkt när vi upptäckte elden och de gjorde ett bra jobb, säger mannen i tältet.

Enligt Sydsvenskan hade väktaren, som fanns på andra sidan gatan, upptäckt lågorna och börjat springa dit med en pulversläckare.

Polisen misstänker under söndagen att branden är anlagd, men något motiv till brottet finns inte.

– Det är platsen utanför Migrationsverkets lokaler, så det kan man ta med sig i ett eventuellt motiv. Men det är inget som är uttalat utan bara spekulationer så här i början av utredningen, säger Kim Hild, presstalesperson hos polisen i syd.

Branden uppstod i tälten i natt – polisen misstänker att det är anlagt.Foto: Privat

"Vi är rädda"

Händelsen är rubricerad som mordbrand.

– Vi misstänker brott med anledning av vissa vittnesuppgifter man har fått, där något har sett en person eller flera personer springa från platsen. Men vi har inte fått in något mer än så vad gäller vittnesuppgifter, fortsätter Kim Hild.

Eventuella iakttagelser som har gjorts i området i samband med händelsen tas tacksamt emot av polisen på telefonnummer 114 14.

För personerna i tälten har händelsen varit traumatisk.

– Det var en manifestation i går och jag tycker inte polisen ska förringa att det finns en hotbild mot den här gruppen som är utsatta. Vi är här i dag och stöttar dem efter det som har hänt, säger Tobias Lohse som är på plats vid tälten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag