Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandattentat vid Migrationsverket

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till tältplatsen utanför Migrationsverkets lokaler under natten.Foto: Privat
Flera kläder och tältdelar låg förstörda efter branden.Foto: Privat

Natten mot söndag larmades räddningstjänsten till en brand vid flyktingdemonstrationen på Agnefridsvägen i Malmö.

Delar av ett plasttält förstördes i branden som släcktes av en Securitasvakt.

– Vi är väldigt rädda, det har inte gått att sova efter det här, säger en av personerna som befann sig i tältet.

Det var klockan 02.47 som polisen larmades till en tältbrand vid flyktingdemonstrationen på Agnesfridsvägen på Jägersro i Malmö.

Sedan en tid har det funnits tält på platsen och personer har demonstrerat utanför Migrationsverkets lokaler mot utvisningarna till Irak. Det har uppmärksammats flera gånger i media, bland annat när en person tidigare i år attackerade tältlägret med sin bil. 

Flera personer som under natten befann sig i tältet berättar att det plötsligt började brinna.

– Ungdomarna sov och några äldre, men jag vaknade när en bil körde förbi och stannade. Plötsligt ser vi lågor i tältet och när jag springer ut ser jag en svartklädd man som försvinner i en Audi. Det satt en annan person i förarsätet, säger en man som befann sig i tältet när det började brinna.

Ambulans kallades till platsen

En ambulans kallades till platsen och kontrollerade personer som fått i sig plaströken.

– Vi sprang till vakterna direkt när vi upptäckte elden och de gjorde ett bra jobb, säger mannen i tältet.

Enligt Sydsvenskan hade väktaren, som fanns på andra sidan gatan, upptäckt lågorna och börjat springa dit med en pulversläckare.

Polisen misstänker under söndagen att branden är anlagd, men något motiv till brottet finns inte.

– Det är platsen utanför Migrationsverkets lokaler, så det kan man ta med sig i ett eventuellt motiv. Men det är inget som är uttalat utan bara spekulationer så här i början av utredningen, säger Kim Hild, presstalesperson hos polisen i syd.

Branden uppstod i tälten i natt – polisen misstänker att det är anlagt.Foto: Privat

"Vi är rädda"

Händelsen är rubricerad som mordbrand.

– Vi misstänker brott med anledning av vissa vittnesuppgifter man har fått, där något har sett en person eller flera personer springa från platsen. Men vi har inte fått in något mer än så vad gäller vittnesuppgifter, fortsätter Kim Hild.

Eventuella iakttagelser som har gjorts i området i samband med händelsen tas tacksamt emot av polisen på telefonnummer 114 14.

För personerna i tälten har händelsen varit traumatisk.

– Det var en manifestation i går och jag tycker inte polisen ska förringa att det finns en hotbild mot den här gruppen som är utsatta. Vi är här i dag och stöttar dem efter det som har hänt, säger Tobias Lohse som är på plats vid tälten.