Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas oro efter brandbomb i Malmö

Två tandläkarkliniker utsatta vid universitetssjukhuset i Malmö.
Branden kunde släckas av rökdykare med slangledningar utifrån huset. Därefter slogs dörrarna till klinikerna in för att det sista skulle kunna släckas och röken vädras ut.Foto: Läsarbild
Malmö.Foto: Google maps
Ett plank täcker det skadade fönstret.Foto: Fritz Schibli

Tidigt i går morse inträffade ett brandbombsattentat nära sjukhuset i Malmö.

Två tandläkarkliniker drabbades när molotovcoctails kastades in i byggnaden.

– De som gör så här är hänsynslösa människor, säger grannen Fayral Babar, 36.

Larmet kom strax före klockan 03 natten mellan lördag och söndag. Då hade någon enligt larmet kastat in så kallade molotovcocktails – flaskor med brännbar vätska – på nedersta våningen i ett flerfamiljshus mittemot akuten i Malmö.

Enligt larmet såg det ut att brinna i byggnaden.

Faryal Babar, 36, läkare. Malmö." Jag var hemma och sov och visste inte om det förrän i morse. Jag tänker att de som gör detta är hänsynslösa människor men jag har inte känt mig hotad. Man hoppas att det är en engångsföreteelse men jag är lite rädd för att det kan hända igen och vi har barn som jag är orolig för. Det är också lite konstigt att de gör det precis här - mitt emot akuten - med tanke på att det är mycket trafik här och mycket folk i rörelse hela tiden.Foto: Fritz Schibli

När räddningstjänsten kom fram till platsen brann det i två fönster. Fönstren tillhör två tandläkarkliniker som ligger på var sin sida om en port.

Brand i Malmö släckt efter attentat

Branden kunde släckas av rökdykare med slangledningar utifrån huset. Därefter slogs dörrarna till klinikerna in för att det sista skulle kunna släckas och röken vädras ut.

Det stod snabbt klart att det rörde sig om ett brandattentat. Vittnen berättade att de sett flera personer kasta brinnande föremål mot byggnaden.

– Någon har kastat brinnande föremål mot en fasad, som är brandskadad, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

– Vi har skrivit en anmälan och hört vittnen.

Inga människor ska ha skadats. Men utanför huset samlades chockade grannar medan räddningstjänsten arbetade med att släcka.

Grannarnas oro efter brandbomben

Kristina Kroon, 69, bor i huset. Hon berättar att hon var vaken när detonationen inträffade.

– Jag tänkte vad fan var det som small?

Sedan hörde hon flera människor skrika och gick ut på balkongen.

– Jag såg att det brann och en ruta sprängdes. Räddningstjänsten, ambulanser och polis kom snabbt och spärrade av. Det var poliser överallt. Jag öppnade dörren för räddningstjänsten och de bröt upp dörren till kliniken och kunde släcka ganska snabbt.

Stor förödelse efter brandbomben mot tandläkarklinikerna.Foto: Fritz Schibli

Efter det inträffade hade hon svårt att somna om. Oron var för stark.

– Jag tänker på spridningsrisken och att lägenheterna kunde börjat brinna. Först trodde jag inte att det var här men något sade mig att jag skulle gå ut på balkongen. Det är lite konstigt att det händer här, säger hon. 

Grannen Anna Blom var hemma när brandbomben kastades mot huset där hon bor.

– Jag har varit med om mycket i mitt forna hemland Polen men man börjar fundera om man vill bo kvar här. Jag funderar på hur man ska lösa detta, något måste göras. De som gör detta måste erbjudas något annat än den kriminella banan. Man förstår att folk flyttar härifrån, säger hon.

Kristina Kroon, 69, var vaken när det small. ”Det var flera smällar, sedan kom några ungdomar cyklande och sa att det brann och att vi behövde utrymma”.Foto: Fritz Schibli
Anna Blom. 49, bor i huset. ”Jag hörde att något exploderade och att något krossades”, säger hon.Foto: Fritz Schibli

Polisen utreder skadegörelse

Polisen rubricerade inledningsvis händelsen som mordbrand. Senare uppgav polisen, på sin hemsida, att en anmälan om skadegörelse genom brand upprättats.

Ingen har gripits som misstänkt för dådet.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.