Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt biltjuv greps vid färja med stulen bil

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Här, vid hamnen i Karlshamn, kunde polisen gripa den misstänkta tjuven sedan uppmärksam personal larmat.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Mannen i 50-årsåldern stod i hamnen i Blekinge och väntade på färjan till Litauen när personalen anade misstankar.

På en trailer hade han två Audi-bilar.

Mannen greps trekvart innan han skulle lämna landet.

Polisen kallades till Stillerydshamnen i Karlshamn vid 17.45-tiden på lördagskvällen, skriver BLT. Detta efter att personal på plats i hamnen blivit misstänksamma mot en man som hade åtminstone två Audi-bilar på en trailer.

Mannen var förare av trailern och väntade på 18.30-färjan till Litauen, skriver tidningen.

Värd 300 000 

Men resan fick ställas in sedan tillkallad polis kontrollerat chassinumret på fordonen och konstaterat att en av bilarna, en Audi A6, anmälts stulen tidigare i veckan.

– Bilen är av årsmodell 2016, säger Calle Persson.

Den andre bilens status är okänd i nuläget. Men fordonet är enligt polisen av årsmodell 2015.

Mannen som kopplas till fordonen greps. Han sitter nu anhållen i Karlskrona och misstänks i nuläget för grov stöld alternativt grovt häleri.

Han är inte hemmahörande i Sverige.

Värdet på den bil som är rapporterad stulen uppgår till 300 000 kronor.

Sveriges hamnar är en mycket vanlig väg ut ur Sverige för stöldgods och här är de sydsvenska hamnarna förstås extra intressanta med den geografiska närheten till kontinenten. 

Knutpunkt för kriminella

I Ystad till exempel har polisen upptäckt att hamnen har blivit en slags knutpunkt för gränsöverskridande kriminalitet: Bilar, bildelar, lantbruksmaskiner. Allt har skeppats ut den vägen.

I våras berättade Caroline Sempert, tillförordnad chef för lokalpolisområde Ystad, att polisen skulle intensifiera sin bevakning där.

– Framförallt av den utgående trafiken, eftersom vi har ett särskilt fokus på stöldgods. Även tidigare har vårt arbete varit ett komplement till gränspolisens verksamhet, men vi i polisområde södra Skåne – där lokalpolisområde Ystad ingår – kommer nu att göra en gemensam satsning i samarbete med andra aktörer som tullen, kustbevakningen, hamnen och Ystads kommun, sade hon till Ystads Allehanda i maj.

Ladda ner.Foto: Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!