Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt biltjuv friad – och begär ersättning

Bilen var full av verktyg som skulle kunna användas till bilstölder, ansåg tullarna som stoppat 51-åringen från Vitryssland.Foto: Tullverket
Tullarna tog in mannens hyrbil för extra kontroll när han kom över Öresundsbron en tidig morgon i oktober.Foto: TOMAS LEPRINCE

En vitrysk man stoppades i tullen vid Öresundsbron med bilen full av verktyg för bilstölder – och åtalades.

Men nu har han frikänts och ska begära skadestånd. Verktygen är odugliga för att stjäla bilar, bedömer rätten.

– Ärendet borde inte ha gått till åtal, säger mannens advokat Karin Nordenswan.

Den 51-årige mannen körde en litauiskregistrerad hyrbil när han stoppades vid Öresundsbrons betalstation tidigt på morgonen den 23 oktober.

Bilen togs åt sidan och undersöktes. Då hittade tullarna fullt av verktyg som antogs vara avsedda för att genomföra bilstölder.

Där fanns vinkelslip, rör, tändningslås, kniv, misstänkt frekvensläsare, starthjälpare, montagekudde, magnet, bilnyckel, transponder och dator. Allt togs i beslag.

Fanns i brottsregistret

Elektroniken skulle användas för att koda och koda av bilnycklar, förmodades det. Övriga verktyg skulle vara till för att öppna och stjäla fordonen.

Vinkelslipen som 51-åringen hade med sig i bilen.Foto: Tullverket
Ett komplett tändningslås till en Volkswagen ingick i mannens bagage.Foto: Tullverket
Mannen hade även med sig en nyckel till en Toyota.Foto: Tullverket

Mannen fanns dessutom i brottsregistren i både Tyskland och Estland.

51-åringen greps och satt sedan frihetsberövad fram till rättegången den 28 november. Men då släpptes han.

I förhör har mannen sagt att han brukar köra till Västeuropa och köpa gamla bilar som han renoverar och säljer med förtjänst. Alla verktygen används i det sammanhanget.

Åtalet avfärdades

Han hade bara tänkt köra rakt genom Sverige till Stockholm och ta en båt till Riga därifrån, förklarade han. Men han åtalades för förberedelse till grov stöld.

Åklagaren hävdade att mannen hade kommit till Sverige för att stjäla bilar – men Malmö tingsrätt avfärdade det fullständigt.

”Den bevisning som upptagits ger inte stöd åt åklagarens påstående. Föremålen har (---) inte varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid bilstölder eller inbrott i bilar.”

Bland prylarna i mannens bagage fanns även en mycket kraftig magnet.Foto: Tullverket
Mannen hade också en så kallad montagekudde som kan användas för att få upp en springa i en bildörr så att den kan öppnas inifrån.Foto: Tullverket

”Det finns därtill skäl att påpeka att det inte finns någon bevisning som talar för att (51-åringen) haft uppsåt till att begå brott i Sverige.”

Får drygt 30 000 kronor

– Vi ska begära ersättning för tiden han varit frihetsberövad, säger hans advokat Karin Nordenswan.

– Domen återspeglar hur vi anser att det var. Det fanns ingen bevisning. Jag tycker inte att ärendet borde ha gått till åtal.

Den vitryske mannen är berättigad till en bit över 30 000 kronor i ersättning för tiden han suttit häktad.

Kvällsposten har förgäves sökt åklagaren Kristina Amilon.