Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke fördömer misstänkt antisemitiskt dåd

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver på Instagram om ett nytt stöd till föreningar som utsätts för hot. Foto: NORA LOREK
Foto: Fritz Schibli

Alice Bah Kuhnke fördömer det misstänkta brandattentatet i Lund.

Den anlagda branden natten till tisdagen drabbade en politiker som fått antisemitiska hot.

”Det är sorgligt, skrämmande och något vi aldrig får acceptera utan måste motarbeta”, skriver ministern på Instagram.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver på Instagram att polis och rättsväsendet behöver mer kunskap och resutser för att förebygga och hitta de som hotar.

Detta sedan Judiska centralrådet idag fördömt den anlagda branden i Lund som drabbat en fritidspolitiker som fått antisemitiska hot.

"Vi måste jobba mot hat på nätet, vädra ut och med demokratiska metoder konfrontera de rum där unkna attityder gror", skriver Bah Kuhnke.

Rubriceras som mordbrand

Det var natten till tisdagen, vid 02-tiden, som larmet om branden kom.

Bostaden fick kraftiga brandskador och polisen konstaterade att branden var anlagd.

Händelsen rubriceras som mordbrand.

Ingen person befann sig i bostaden.

Men den drabbade har tidigare fått skriftliga hot.

”Kan inte sitta tyst som på 1930-talet”

– Det finns hot sedan tidigare, senast från i våras. Det har varit någon form av skriftligt framställande av hot men jag kan inte kommentera var det kom från eller vad det handlade om, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska informationscentret i Malmö, kallar händelsen "en attack mot alla judar i Sverige".

– Vi kan inte vara tysta och sitta lugnt i båten som man gjorde på 1930-talet. Det här är ett sätt att försöka tysta minoriteter, säger Fredrik Sieradzki.

Judiska centralrådet: ”Misstänker högerextremt attentat”

Enligt talespersonen är den judiska kopplingen stark.

– Personen i fråga har blivit trakasserad, fått hotfulla meddelanden i termer att de har koll på henne och det judiska har funnits med i kränkande språkbruk, säger han.

Fredrik Sieradski säger att det finns detaljer i hoten som gör att man misstänker en viss avsändare.

– Vi misstänker att det är ett högerextremt attentat på grund av hur hoten är formulerade men vi vill samtidigt inte spekulera närmare än så. 

Andra anlagda branden som drabbar judisk person i Lund i år

Under onsdagen pågår teknisk undersökning.

– I samband med det blir det även dörrknackning i området och nya förhör med målsäganden, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Det här är den andra anlagda branden som drabbar personer med judisk bakgrund i Lund i år.

– Vi har haft extra bevakning till och från på både den här adressen och den andra på grund av hoten, säger Joakim Nyberg. Vi ser inget samband i nuläget och har inte kunnat belägga det utredningsmässigt. Men det fallet kan tas upp igen om det framkommer nya bevis.

Alice Bah Kuhnke (MP) skriver om ett nytt stöd som infördes 1 oktober, som föreningar kan söka för att stärka säkerheten. Foto: Instagram

På Instagram skriver Alice Bah Kuhnke om ett nytt stöd som föreningar som tar emot hot kan söka för säkerhetsinsatser som larm, säkerhetsdörrar eller personal.

"Det finns över 20 miljoner kronor avsatt för detta ändamål hos Kammarkollegiet. Det löser inte alla problem men det är ett sätt att minska hatets påverkan på vårt samhälle", skriver hon.

”Risk att attentat tystar minoriteter”

Judiska centralrådet betonar vikten av att polisen hittar den skyldiga.

– Den drabbade känner ilska att hon som jude ska vara utsatt på det sättet. Det här är ett demokratiskt samhälle. Det är viktigt att polisen hittar den eller de skyldiga. Annars kan det leda till att man använder det här som ett sätt att tysta minoriteter, säger Fredrik Sieradzki.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!