Jan Listerud är ordförande för Framstegspartiet i Östra Göinge. Foto: PrivatJan Listerud är ordförande för Framstegspartiet i Östra Göinge. Foto: Privat
Jan Listerud är ordförande för Framstegspartiet i Östra Göinge.  Foto: Privat
Bilen brändes ut fullständigt. Foto: PrivatBilen brändes ut fullständigt. Foto: Privat
Bilen brändes ut fullständigt.  Foto: Privat
Även en intilliggande bil skadades. Foto: PrivatÄven en intilliggande bil skadades. Foto: Privat
Även en intilliggande bil skadades.  Foto: Privat

Misstänkt anlagd brand i gruppledaren Jans bil

Publicerad

Polisen misstänker att någon under natten till söndag satte eld på Jan Listeruds bil.

Han är ordförande i Framstegspartiet på lokal nivå – och tror att det finns ett politiskt motiv bakom.

– Det är bara för att vi är samhällsfientliga, säger han.

Polisen rubricerar det som skadegörelse och har inget motiv till händelsen. 

Natten till söndag slog lågorna från en bil i Osby i Skåne. Det finns uppgifter på att någon slängt in ett föremål i bilens baksäte och polisen misstänker att branden är anlagd. 

– Bilen är utbränd och ytterligare en bil har fått skador på sidan, säger Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral.

Anlagt brand

Bilen tillhör Jan Listerud som är ordförande i Framstegspartiet i Osby och Östra Göinge och med i styrelsen på nationell nivå. En av partiets viktigaste frågor är asylpolitiken. 

– Vi vill ha Östra Göinge som en kommun utan invandrade, säger Jan Listerud. 

Han hävdar att bilbranden var en attack mot honom, för att han är politiskt engagerad. 

Lämnade SD

Jan Listerud var under två veckor i april 2014 gruppledare i Sverigedemokraterna i Osby och satt med i kommunfullmäktige. Han tvingades därefter lämna sitt uppdrag och startade då upp en lokalavdelning för Framstegspartiet i Osby och Östra Göinge. 

Resten av mandatperioden var han politisk vilde. Sedan valet 2014 har han inte varit med i kommunfullmäktige.

Jan Listerud säger att han däcken på hans bil blev skurna vid nyår – och nu känner han sig säker på att den misstänkt anlagda bilbranden var mot honom för att han är med i Framstegspartiet.

– Det är bara för att vi är samhällsfientliga. Vi klagar på saker i samhället, klagar på dem som styr, säger han.

Jan Listeruds bil brändes upp. Foto: Privat

Framstegspartiet är aktiva på Facebook, där partiet ofta är samhällskritiska och informerar om sin politik med kraftigt fokus på invandringen. 

Jan Listerud misstänker att det är därför han är drabbad.

– När någon skar sönder mina däck trodde jag inte det, men eftersom det händer igen tror jag att det beror på det.

– Men jag fick inte något hot före, och det fick jag inte förra gången heller. 

Skadegörelse

Polisen har rubricerat händelsen som skadegörelse. Enligt anmälan ska en okänd person på okänt sätt anlagt branden. 

Att det skulle finnas ett politiskt motiv framgår inte.

– Det skulle kunna framgå i förhör att han säger det, men när jag tittar på anmälan ser jag det inte. Och ingen har nämnt det för mig, säger Kim Hild. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag