Kartan visade vägen till en kokaingömma med narkotika till ett värde av över en miljon kronor. Foto: Polisen
Kartan visade vägen till en kokaingömma med narkotika till ett värde av över en miljon kronor. Foto: Polisen

Misstänkt advokat hoppar av sitt yrke

Publicerad

Den brottmålsadvokat i Malmö som misstänks ha hjälpt sin klient att smuggla ut en karta över en knarkgömma har avsagt sig sin yrkestitel, avslöjar Sydsvenskan. 

– Den som befarar att han kommer att bli utesluten eller drabbas av annat kan begära utträde, säger advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson till tidningen.

Brottsutredningen mot mannen börjar bli klar.

Det var i maj som Malmöpolisen hittade en karta i fickan på en ung man efter att han kraschat in i en lyktstolpe under en polisjakt.

Att polisen kom över dokumentet var mer eller mindre en slump. En civil polis såg hur några personer gick runt med ficklampor på ett grönområde i Lindängen i Malmö. Spadtag hördes också.

Eftersom de uppenbarligen letade efter något väntade poliserna kvar – och när skattsökarna lämnade platsen jagade poliserna efter.

Föraren körde på fel sida av en refug och dundrade in i en lyktstolpe. I 23-åringens fickor hittades skattkartan som visade vägen till en kokaingömma med narkotika till ett värde av över en miljon kronor.

Advokaten blev misstänkt

Kartan kom från mannens yngre bror som satt häktad med restriktioner – och hans advokat blev misstänkt för ha hjälpt till att smuggla ut den.

Polisens experter har hittat sjutton fingeravtryck på kartan, varav tio tillhör brödraparet. Om något av de andra avtrycken tillhör advokaten är inte känt.

Advokaten satt häktad en kort period i juli månad för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till grovt narkotikabrott.

Han släpptes dock ur häkte men har fortsatt varit misstänkt för brotten.

Begärde själv sitt utträde

Nu skriver alltså Sydsvenskan att advokaten på eget bevåg begärt utträde ur Advokatsamfundet den 1 september. Samfundet har en egen, pågående utredning mot honom.

– Med tanke på vad som inträffat så kan orsaken vara att han inte vill vara med i den här utredningen, säger samfundets ordförande Bengt Ivarsson till Sydsvenskan.

– Den som befarar att han kommer att bli utesluten eller drabbas av annat kan begära utträde, och då kan vi inte bedöma om personen gjort något etiskt fel, säger Bengt Ivarsson.

Advokaten har hört av sig till sina hittillsvarande klienter och meddelat dem att han inte längre sysslar med brottmål.

Kvällsposten har förgäves sökt den utpekade advokaten för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag