Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt 87-årig mördare åtalas – skar ihjäl sambo

Den åtalade 87-årige mannen ringde själv till polisen efter att han dödat sin 85-åriga sambo. Foto: Mikael Nilsson
Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.
Den snart 90 år gamla mannen åtalas för mord vid Ystad tingsrätt. Foto: SANNA DOLCK / KVP

Den snart 90-årige mannen har erkänt att han dödat sin sambo. Det var han själv som kallade på polis.

Åklagaren berättar att mannen hade ingått en självmordspakt med sin livskamrat. Paret hade enligt en läkare en ohållbar hemsituation.

Men efter att han dödat henne förmådde han inte ta sitt eget liv.

Kammaråklagare Mathias Larsson åtalade i dag mannen för att ha mördat sin 85-åriga sambo den 18 oktober förra året i deras gemensamma bostad utanför Trelleborg, vilket Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om

– De ville avsluta sina liv tillsammans. Han har skurit henne och hon har förblött och sedan ska han skära sig själv. Men han klarar inte av att skära sig tillräckligt djupt och ringer polisen, säger kammaråklagare Mathias Larsson till Kvällsposten. 

Enligt Mathias Larsson har paret planerat att ta sina liv under en längre tid. I bostaden hade paret lämnat två lappar: ett testamente och ett avskedsbrev.

– På den har vi hittat blodspår som vi fått bekräftat är hans blod. Det bekräftar att han skrivit den. Det var ett kort meddelande till barnen, säger Mathias Larsson. 

”En tragisk historia”

Mannen har suttit häktad sedan den 20 oktober förra året och han erkände under häktningsförhandlingen att det var han som dödat kvinnan. Han har hela tiden stått fast vid sin historia. 

Den tekniska undersökningen har även bekräftat mannens historia. Åklagaren har bland annat tagit del av den mördade kvinnans telefonkontakter. Enligt åtalet finns det inget därifrån som ger anledning att tro att någon utomstående person har varit delaktig i mordet.

Det äldre paret hade varit gifta, men levt som sambos i många år. Paret hade flera vuxna gemensamma barn.

– Det hela är en mycket tragisk historia, har mannens advokat, Anders Refthammar, tidigare sagt till Kvällsposten.

Efter mordet genomgick den åldrige mannen två olika rättspsykiatriska undersökningar. Den första och mindre omfattande undersökningen visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet.

Den andra och mer omfattande undersökningen slutade däremot med helt andra slutsatser. En chefsöverläkare på Rättsmedicinalverket kom då fram till att mannen varken led av någon psykisk störning vid mordet, eller när han blev undersökt. 

Hade mycket kontakt med vården

Kvinnan uppsökte sjukvården flera gånger om under sin sista tid i livet. Men även mannens hälsa var sviktande, och han hade problem med minnet.

Några dagar efter mordet berättade mannen för vuxenpsykiatrin i Malmö att han och hans partner var ”jätteaktiva” fram tills dess att hon insjuknade. Därefter blev de allt mer begränsade och de kunde inte längre klara av enklare vardagssysslor. 

Den nya levnadssituationen gjorde både mannen och kvinnan deprimerade och de hade planerat att ta sitt liv i ett och ett halvt år, enligt uppgifter i förundersökningen. 

En månad innan mannen dödade sin sambo skrev en läkare i kvinnans journal att deras hemsituation var ohållbar. En anhörig kände till parets tuffa levnadsstandard, och önskade i september att de skulle vårdplaneras.

Advokaten vill inte uttala sig

När Kvällsposten når 87-åringens advokat Anders Refthammar har han ännu inte talat med sin klient och han vill därför inte kommentera åtalet.

– Jag vill inte uttala mig om det. Det är så tragiskt allt det här att jag inte vill det, säger han. 

Hur mår 87-åringen? 

– Svårt att säga. Men han är ju gammal.

Mannen kommer åtalas vid Ystad tingsrätt för mord. Kammaråklagare Mathias Larsson räknar med att rättegången kan starta inom två veckor.