Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna misstänks ha övergivit två små barn

Barnen hittades ensamma i de centrala delarna av Århus.
Foto: SHUTTERSTOCK
Dansk polis gick ut med bilder på de två barnen redan i söndags och mottog massiv respons från danskarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I lördags hittades två små barn i danska Århus – övergivna och helt ensamma. 

Efter en kortare polisutredning frihetsberövades tre personer, bland annat en 54-årig kvinna.

– Nu ska vidare undersökningar göra det tydligare för oss varför barnen hamnade på gatan, säger polisinspektör Michael Kjeldgaard, i ett pressmeddelande. 

Vid 18.30-tiden i lördags hittades de två små barnen i centrala Århus, ett stenkast från Rådhusparken. Det rör sig om en flicka och en pojke: flickan uppskattas vara drygt ett år gammal och pojken två och ett halvt år. 

Eftersom barnen hittades övergivna och ensamma gick polisen i Östjylland ut med bilder på dem under söndagen, i hopp om att komma i kontakt med anhöriga. Några anhöriga gjorde sig dock inte tillkänna – och först efter flera tillslag kunde personer med misstänkta kopplingar till barnen identifieras av polis. 

Flera personer frihetsberövade

Allt som allt har tre personer blivit frihetsberövade, enligt ett pressmeddelande från polisen. Danska Ekstrabladet skriver att ingen av personerna har velat prata med polisen.

En av de som plockades in av dansk polis är en 54-årig kvinna från Afghanistan – och hon blev på måndagen också ställd inför häktningsdomare. Polisen misstänker att hon är mormor eller farmor till de två barnen, rapporterar Ekstrabladet.

54-åringen misstänks för dubbla brott: dels försummelse av barn och dels för att ha lämnat de två barnen i ett ”hjälplöst” tillstånd. Men det räckte inte för att hålla henne inlåst och efter häktningsförhandlingen i Århus släppts hon på fri fot. 

Misstankarna kvarstår alltjämt mot kvinnan. 

– Vi arbetar utifrån en misstanke om att barnen har kommit till Danmark ihop med andra personer som uppehåller sig illegalt i landet. Genom vår förundersökning fann vi några personer som kan ha en relation till barnen. Nu ska ytterligare undersökningar göra det tydligare för oss hur barnen hamnade på gatan i Århus, säger polisinspektör Michael Kjeldgaard, i ett pressmeddelande.

Polis söker fortfarande tips  

Tills vidare kommer barnen att bo på ett familjecenter där de enligt polisen har det ”bra efter förutsättningarna”.

– Vi har upplevt ett massivt intresse från allmänheten och folk har båda tipsat oss och erbjudit att ta hand om barnen, och vi är mycket tacksamma för det, säger Michael Kjeldgaard, som fortfarande efterlyser hjälp för att säkerställa barnens identitet: 

– Vi har minskat förundersökningen och har några konkreta spår att gå efter, men om man vet identiteten på barnen eller deras föräldrar, är uppmaningen att man kontaktar oss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!