Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma i Skåne gick med i IS – med sin son

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: LUDVIG THUNMAN
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

En kvinna som har varit internationellt efterlyst för grov egenmäktighet med barn ska ställas inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt. 

Mamman ska enligt uppgift ha rest till Syrien med sin son, enligt en vårdnadsutredning för att ansluta sig till IS.

Pappan har ensam vårdnad men har inte sett sitt barn på på sex år. 

Det handlar om en pojke som var två och ett halvt år gammal när pappan för sex år sedan fick ensam vårdnad om honom. Enligt åklagaren sade kvinnan att hon skulle ta med barnet på semester i Turkiet, men förde i stället barnet till Mellanöstern. Nu ska barnet återförenas med pappan.

”Utredningen fortsätter med att vi håller förhör med den misstänkta kvinnan”, säger åklagare Claudio Gittermann i ett pressmeddelande.

Enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av uppgav en släkting till kvinnan 2014 till tingsrätten att mamman rest till Syrien och att han inte trodde att hon skulle återvända till Sverige. Pappan uppgav 2014 i en handling till tingsrätten att han starkt misstänker att mamman rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

Sista samtalet

Pappans sista kontakt med mamman var den 29 augusti 2014. Mamman ringde till honom och berättade att hon och sonen var i staden Urfa vid gränsen till Syrien. Sedan dess har han inte hört av henne eller sonen.

Pappan har uppgett att mamman under en längre tid innan hon lämnade Sverige haft kontakter med personer på Facebook som enligt honom tyckts vara anhängare till IS.

Pappan hade stämt mamman i tingsrätten om vårdnaden men hon hade då redan lämnat Sverige. Han fick senare ensam vårdnad om barnet som nu är tillbaka i Sverige.

– Han vill för närvarande inte lämna någon kommentar, säger advokaten Ilhan Aydin som är pappans ombud.

I domen om vårdnad skriver tingsrätten att finns stöd i utredningen för att kvinnan tagit med sonen och utan pappans medgivande åkt till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS.

”Det står klart för alla och envar att detta utgör en uppenbart olämplig miljö för ett litet barn att vistas i och att XX därför far mycket illa”, skrev tingsrätten då i sin dom.


Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!