Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks för stöld – skyllde på en tiggare

Videobanden från övervakningen utanför livsmedelsbutiken avslöjar småbarnspappan. Här syns han, tillsammans med sitt barn i ena handen och en vit Ipad i den andra, gå mot en tiggare vid entrén. I förhör med polisen erkände också 34-åringen att han stulit surfplattan.
Foto: Polisen

Mannen dumpade den stulna läsplattan i knäet på en tiggare och angav henne sedan till polisen men avslöjades av övervakningsfilmen.

Nu vill åklagaren att 34-åringen döms till sex månaders fängelse för hatbrott.

Mannens advokat avfärdar i stället det hela som en "idiotgrej" och yrkar på samhällstjänst, rapporterar Skånskan.

Den 14 augusti i år fick polisen i Sjöbo ta fått ta emot ett telefonsamtal där en uppringare påstod att en tiggande kvinna stulit en surfplatta. Enligt tipsaren skulle kvinnan ha tagit plattan ur en parkerad bil utanför en butik i Sjöbo och satt nu med den i knäet utanför ingången.

När polis kom till platsen hittade de både kvinnan och surfplattan och tiggaren greps misstänkt för stöld.

I de efterföljande förhören nekade kvinnan till brott och berättade i stället att det var en man som dumpat surfplattan i hennes knä. Via butikens övervakningsfilm och tipssamtalet till polisen kunde 34-åringen senare knytas till surfplattan.

I förhör med polisen erkände också 34-åringen att han stulit surfplattan. Mannen berättade att han tagit plattan från sin dotters förskola, men sedan drabbats av kraftig ångest. Genom att lämna bort stöldgodset till tiggaren hoppades han att plattan skulle komma tillbaka till förskolan.

– Jag ville inte bli inblandad, säger han.

Skyllde på dottern

34-åringen åtalades senare för stöld och falsk angivelse, men under rättegången i Ystads tingsrätt ändrade han sin berättelse.

Mannen hävdade i stället att han tagit på sig dådet för att skydda sin dotter. Enligt 34-åringen hittade han plattan i flickans ryggsäck och förstod att den kom från förskolan.

När 34-åringen och dottern sedan passerade tiggaren utanför butiken i Sjöbo såg han det som en enkel utväg att bara dumpa stöldgodset.

– Jag såg det som ett bra alternativ. Hon kunde nog inte svenska och lär inte ställa några frågor, säger mannen under rättegången enligt Skånskan.

Åklagaren: "Utnyttjande"

Men åklagaren anser att förklaringen bara är en efterhandskonstruktion. Han hävdar i stället att 34-åringen visste precis vad han höll på med och var medveten om konsekvenserna.

– Jag är dessutom övertygad om att ifall det inte funnits övervakningskameror vid butiken hade kvinnan häktats, åtalats och dömts för detta. Detta är en unik händelse, det är ett angrepp på en person och det är ett utnyttjande av hennes skyddslösa ställning, ska åklagaren ha sagt vid förhandlingarna i rätten enligt Skånskan.

Åklagaren yrkar därför för att mannen ska dömas till sex månaders fängelse för hatbrott.

34-åringens advokat anser däremot att åklagaren i alltför hög utsträckning ägnar sig åt rena spekulationer. Han vill i stället att mannen ska dömas till samhällstjänst och beskriver det hela som en "idiothandling".

Ystads tingsrätt väntas meddela sin dom den 16 december.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!