Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks för mordförsök – flögs hem i privatjet

Andreas Karlsson skäligen misstänkt för mordförsök.
Foto: Tomas Leprince
Cessnan, en CJ2, hyrdes av Försvarsmakten åt Kriminalvården för att flyga Karlsson från Ukraina till Sverige.
Foto: Textron Aviation
Andras Karlsson flögs till Sverige, någonting som kostade upp emot 150 000 kronor.

MALMÖ. Kriminalvården beställde privatjet för att transportera den efterlyste nazisten Andreas Karlsson, 32, från Ukraina till Sverige.

Kostnad: 146 900 kronor inklusive catering ombord.

I Malmö väntar en rättegång där åklagaren har bilder som bevis och vittnen som berättar hur de överfölls bakifrån.

I avvaktan på att Andreas Karlsson skulle kunna förhöras har polis och åklagare samlat in ett omfattande bevismaterial mot honom. Han hade flytt till Ukraina efter att ha blivit misstänkt för mordförsök i Malmö. Vittnen har pekat ut honom som en av fyra som misshandlade och utsatte fyra personer för mordförsök på Kristianstadsgatan i Malmö natten mot söndagen den 9 mars 2014 blev. Sammanlagt blev fem personer skadade vid attacken.

Anfölls bakifrån

Kvällsposten kan avslöja delvis nya uppgifter om utredningen. I förundersökning ingår bland annat material som visar att fyra av målsäganden utsattes för kraftigt våld på överkroppen.

Attackerna skedde både framifrån men också bakifrån, enligt handlingar som åklagaren lämnat till tingsrätten.

Det motsäger vad Andreas Karlsson hävdat på sociala medier, att han och hans tre kamrater agerade i självförsvar. De påstod inledningsvis att de själva var offer och blev överfallna. Karlsson vänner gjorde också motanmälningar. Men samtliga dessa anmälningar har avskrivits.

Bildbevis kan fälla de misstänkta

De enda anmälningar och brottsmisstankar som finns kvar gäller de som finns mot Karlsson och hans tre vänner för fyra mordförsök.

I materialet ingår också bilder. Vad bilderna visar framgår inte av de handlingar som finns på Malmö tingsrätt.

Andreas Karlsson ska nu förhöras och ställas mot den information som polis samlat in.

Inför hans transport till Sverige och den väntande polisutredningen vidtogs vissa säkerhetsåtgärder.

Han ska enligt Aftonbladet ha gripits i Ukraina i november förra året. Den 17 februari beslöt en domstol i Ukraina att han ska utlämnas till Sverige.

Han fördes den 15 mars bevakad av kpistbeväpnad federal polis till flygplatsen i Kiev där ett chartrat privat jetplan hämtade honom.

Beställde privatflyg

I normalfallet skulle en misstänkt brottsling som förs till Sverige kunna åka reguljärt flyg i sällskap med svensk personal. Men beroende på vem det handlar om och varifrån en efterlyst ska flygas till Sverige kan ibland privatflyg bli aktuellt.

Så var det när Andreas Karlsson skulle utlämnas i förra veckan. Beställningen från Kriminalvården gick till det så kallade Transportkontoret som är en del av Försvarsmaktens logistikhantering. Kontorets uppgift är att bistå svenska myndigheter med beställning av flygtransporter.

Men det är inte Transportkontoret som avgör hur det ska ske, om det ska vara ett litet jetplan eller på annat sätt.

– Det är den ansvarige myndigheten, säger Eva-Pia Sandstedt, in formationschef på Försvarsmaktens logistik.

Flög till Kiev

Kriminalvården valde, efter samråd med polisen att beställa ett privatjet. Det blev en Cessna CJ2, ett tvåmotorigt jetplan med bra standard som främst är avsett för affärslivet. Transportkontoret hyrde in det av ett dansk flygbolag.

Flygplanet har plats för sex passagerare, enligt den information som tillverkaren lämnat. När flygningen startade kl 9 den 15 mars från Sturup utanför Malmö fanns det fyra passagerare ombord. Planet landade kl 12.05 i Kiev och stannade där enbart i 20 minuter. Sedan lyfte det med Andreas Karlsson ombord och styrde mot Sverige.

Omhäktad

Jetplanet landade i Sverige cirka kl 16.30 samma dag och Andreas Karlsson fördes sedan till Rättscentrum i Malmö.

Fakturan till Kriminalvården slutade på 146 900 kronor inklusive catering ombord.

Samma dag anmälde kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson till Malmö tingsrätt att Karlsson förts till Sverige. Dagen därpå hölls en häktningsförhandling i Malmö tingsrätts lokaler på Rättscentrum.

Andreas Karlsson begärde då att bli försatt på fri fot och nekade till misstankarna om mordförsök. Men blev häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!