16-åringen misstänks för grovt dataintrång och försök till utpressning. Obs! Genrebild.16-åringen misstänks för grovt dataintrång och försök till utpressning. Obs! Genrebild.

16-åringen misstänks för grovt dataintrång och försök till utpressning. Obs! Genrebild.

Pojken ska ha utfört ett överbelastningsattacker mot Nordea... Foto: Malin LööfPojken ska ha utfört ett överbelastningsattacker mot Nordea... Foto: Malin Lööf
Pojken ska ha utfört ett överbelastningsattacker mot Nordea... Foto: Malin Lööf
...och Swedbanks servrar. Foto: Malin Lööf...och Swedbanks servrar. Foto: Malin Lööf
...och Swedbanks servrar. Foto: Malin Lööf

Misstankarna mot 16-årig hackare stärks

Publicerad

Den 16-årige smålänningen är misstänkt för flera avancerade överbelastningsattacker mot svenska storbanker.

Nu efterlyser åklagaren internationell rättshjälp för att kunna binda pojken till attackerna.

– Vi utesluter inte att det finns fler gärningsmän och det är utifrån materialet som vi har i dag, säger åklagare Mats Ljungqvist vid den Internationella åklagarkammaren i Stockholm till Smålandsposten.

Polisen slog till mot 16-åringen i november och delgavs misstanke om grovt dataintrång samt försök till utpressning efter två överbelastningsattacker mot Swedbank och Nordea.

Attackerna genomfördes i oktober och november.

Pojken misstänks ha skickat stora mängder datatrafik mot bankernas servrar vilket lett till överbelastning.

Vid den största attacken låg Swedbanks hemsida nere i flera timmar.

Enligt åklagaren har misstankarna mot 16-åringen stärkts under utredningens gång. Samtidigt efterlyser han internationell rättshjälp för att få tag i viktig information som ska föra utredningen framåt.

Åtal i mars

Åklagaren utesluter inte heller att det finns ytterligare gärningspersoner.

– Vi håller på med en rad utredningsåtgärder. Vi samlar bevis och ska sedan höra honom mot uppgifterna vi får fram, säger Mats Ljungqvist till Smålandsposten.

Ingen av de utsatta bankerna har ännu lämnat in några skadeståndanspråk.

– Skadorna består av den konkreta skadan för verksamheten och hur den skadan kan värderas i pengar, säger Mats Ljungqvist till Smålandsposten.

Åklagaren räknar med att kunna väcka åtal i slutet av mars, enligt tidningen.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag