Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstaget som avslöjade 35-årige knarkgrossisten

Den 35-årige Malmöbon stämplas som förslagen och huvudman i försäljning av nästan ett halvt ton cannabis. Han dömdes i förra veckan, mot sitt nekande, till fängelse i nio år och tio månader. Foto: Polisen
I en liten lägenhet i Kävlinge har 35-åringen förpackat och hanterat narkotika värt cirka 100 miljoner kronor, enligt Södertörns tingsrätt. Foto: Polisen
35-åringen döms även för att ha haft kokain i sin bostad. Foto: Polisen
Narkotikan som funnits i lägenheten i Kävlinge tros ha kommit från främst Marocko men förpackats i Malaga innan det skickats till Sverige. I lägenheten fanns bland annat den här tejpremsan från ett företag i Malaga. Foto: Polisen
Den här fulladdade mobiltelefonen med kryptering hittade polisen hos 35-åringen. En sådan telefon kostar 17 000 kronor. Samma slags telefon hittades hos en knarkkurir som togs i Stockholm. Polisen har inte lyckats knäcka krypteringen. Foto: Polisen

Den 35-årige Malmöbon var till synes arbetslös och helt okänd för polisen.

Men han ägde tre bilar, köpte lyxvaror och levde ett bekvämt liv.

Enda problemet var att hans näsa frätts sönder av för mycket kokain.

I en dom pekas han ut för att ha haft en central roll som knarkgrossist.

I flera år har han hanterat kokain och cannabis till ett värde av minst 100 miljoner kronor, enligt Södertörns tingsrätt.

En slarvig parkerad vit skåpbil i Norsborg utanför Stockholm väckte den 19 april förra året några polisers uppmärksamhet. Skåpbilen visade sig vara avställd. Det fick poliserna att bli extra uppmärksamma, vilket gav en oväntad utdelning. 

I bilen fanns cirka 180 kilo cannabis förpackat i Ikea-kassar gömt i ett lönnfack och en 45-årig arbetslös Malmöbo. Han teg sig igenom rättegången och avslöjade aldrig vem som gett honom uppdraget att köra bilen från Malmö till Norsborg. Han ville inte heller berätta vem som gett honom den specialbyggda och mycket dyra krypterade mobiltelefon som fanns i bilen. 45-åringen ägde inte skåpbilen. Det gjorde en svartjobbande yngre man. Och han hade av misstag sett till att bilen blivit avställd. Men det visste inte 45-åringen.

Liknande bilar med dolda lönnfack som använts för att gömma narkotika har tidigare avslöjats.

Fem månader senare ringde några poliser på dörren till en hyreslägenhet i Malmö.  En kvinna öppnade och inne i lägenheten fanns hennes sambo, 35-åringen. 

Sönderfrätt näsa

Han låg på soffan i vardagsrummet. Polisen var där eftersom kvinnan under en tid stått som ägare till bilen. Hon hade ägt den före den svartjobbande mannen.

35-åringen på soffan var helt okänd för polisen. I de kartläggningar som polisens gör av narkotikahandel förekom han inte, och inte heller på något annat sätt. Nu är han enligt Södertörns tingsrätt att betrakta som knarkgrossist.

– Man kan säga att han gått under radarn. Det är sällan vi kommer åt sådana personer men den här gången har vi haft möjlighet att arbeta länge och fått tillgång till resurser, säger Kristin Eifrém, handläggare vid grova brott syd i Stockholm där utredningen mot 35-åringen gjorts.

Att det senare visade sig att 35-åringen själv flitigt använde kokain, och i sådan omfattning att hans näsa fallit samman, är en annan sak.

– Kokain har jag tagit rätt ofta och nu också då och då. När jag har vart deprimerad, säger 35-åringen i ett förhör.

Sambon beskrev själv i förhör att 35-åringens näsproblem kan ha orsakats av kokainmissbruk. Under husrannsakan hittade polisen för övrigt både kokain och cannabis.

Men när hon förhördes om den vita skåpbilen i Norsborg berättade kvinnan att 35-åringen varit den egentlige ägaren. Hon hade stått för skåpbilen eftersom 35-åringen har skulder hos Kronofogden. En närmare kontroll visade dessutom att han var den verklige ägare till tre bilar bland annat en BMW som också registrerats på kvinnan.

 

När Malmöpolisen gjorde husrannsakan i 35-åringens hyresrätt i Malmö hittade poliserna 9 000 kronor gömda i en skolåda, 14 000 kronor under en soffdyna och 2 000 kronor i en handväska av märket Michael Kors. Foto: Polisen

 

Hyrde lägenhet för att knarka

Under husrannsakan hittade poliserna stora summor kontanter undanstoppade på olika ställen. Vid ett fönster låg en likadan specialbyggd krypterad mobiltelefon som påträffats i den vita skåpbilen. Med mobilen kan man starta krypterade chattar med andra som har samma telefon.

Senare under ett förhör frågade en förhörsledare honom om mobiltelefonen.

– Använder du den krypterande chatten?

– Ingen kommentar, svarade 35-åringen.

Stockholmspolisen anlitade en konsultfirma för att få veta mer om den märkliga mobiltelefonen.

– Den ser ut som en vanlig mobiltelefon men kan inte användas som sådan och kostar cirka 17 000 kronor om man köper den Ebay. Sådana här telefoner förekommer enbart i samband med grova brott, säger Kristin Eifrém.

Trots experthjälp lyckades utredarna aldrig komma åt innehållet i telefons krypterade del.

Men man fann också nycklar bland annat en liten lägenhet i Kävlinge som 35-åringen hyrt i andra hand. . En polispatrull som åkte till Kävlinge för att undersöka lägenheten slogs direkt av att det formligen stank av cannabis redan i trapphuset.

När en man som bor i fastigheten förhördes berättade han om okända män som kom och gick och bar på bland annat Ikea-kassar.

Fynden i Kävlinge fick kammaråklagare Charlotte Ahlberg att senare väcka åtal mot 35-åringen. 

 

Genom att jämföra olika förpackningar räknade NFC fram att 35-åringen hanterat stora mängder kokain och cannabis, en uträkning som ifrågasätts av hans försvarsadvokat. Foto: Polisen

 

Knark värt cirka 100 miljoner

Han dömdes i förra veckan av tingsrätten i Södertörn till fängelse i tio år för synnerligen grovt narkotikabrott. I domen skriver tingsrätten att det handlar om synnerligen stora mängder narkotika. Hanteringen har präglats av noggrann planering och förslagenhet, har varit välorganiserad och pågått i flera år. Tingsrätten räknade sedan av två månader på fängelsestraffet eftersom han suttit häktad med restriktioner.

35-åringen, som inte haft några kända inkomster efter 2013 då han arbetade på Posten under ett år, har enligt domstolen tagit emot, packat och skickat i väg cirka 480 kilo cannabis och 9 kilo kokain sedan juli 2013. Polisen uppskattar han skickat i väg knark till ett värde på mer än 100 miljoner kronor.

I lägenheten som han hyrt fanns pappkartonger, påsar, vågar, arbetshandskar - allt som behövs för att packa om, fördela och försluta nya förpackningar med narkotika. Genom att göra jämförelser, analysera påsar och kartonger samt göra beräkningar har utredarna kommit fram till 35-åringen hanterat sammanlagt cirka 480 kilo cannabis plus 9 kilo kokain. Enda beslaget som gjorts är de 180 kilo som fanns i den vita skåpbilen. Vart resten av knarket, cirka 300 kilo tagit vägen vet varken åklagare eller polis. 

För att få kunna slå fast om, och hur mycket narkotika som 35-åringen förpackat i lägenheten i Kävlinge anlitade utredarna NFC, Nationellt forensiskt center.

– Det har aldrig gjorts tidigare men mängden narkotika bygger på deras beräkningar, säger Kristin Eifrém.

Poliserna som gick igenom lägenheten kunde senare konstatera att narkotikan förpackats i väskor från Stadium, blåa Ikea-kassar och pappkartonger som fanns i stora travar i lägenheten.

 

Lägenheten i Kävlinge som 35-åringen hyrde i andra hand under flera år fick ofta besök av okända personer som bar på Ikea-kassar. Polisen och tingsrätten anser att lägenheten varit en omlastnningscentral för minst ett halvt ton narkotika. Foto: Polisen

 

Förpackat i Malaga

Lådorna väckte utredarnas intresse. Men förhöret ledde ingenstans.

– Varifrån kommer dom lådorna som är i lägenheten?

– Ingen kommentar, svarade 35-åringen

– Vad är det för lådor?

– Ingen kommentar. Vanliga lådor.

– Vanliga lådor?

– Ja.

– Vad har det varit i dom lådorna?

– Ingen aning.

Ett mer noggrant studium av fynden i lägenheten visade att en del av narkotikan sannolikt kommit till Sverige via Malaga efter att ha smugglats in till Spanien från till exempel Marocko.

Överklagar till hovrätten

Advokaten Magnus Lundh i Malmö är 35-åringens försvarare och han är förvånad över domen.

– Han döms för att ha haft narkotika som aldrig beslagtagits vilket är märkligt, säger Magnus Lundh och syftar på de 300 kilo som polisen inte kunnat spåra men som enligt NFC funnits i lägenheten i Kävlinge.

Domen ska överklagas till hovrätten, uppger han.

En genomgång av 35-åringens bankkonton har dessutom visat att han haft tillgång till cirka 3 miljoner kronor. Men som bevis för att det skulle visa att han sysslat med organiserad knarkhandel räcker det inte, enligt Magnus Lundh

– Om han haft en så central roll och hanterat narkotika värt mellan 90 till 100 miljoner kronor så hade han knappast bott i en vanlig hyreslägenhet.. Han har inte levt något lyxliv. Och han har dessutom kunnat visa att han vunnit cirka 900 000 kronor på spel, säger Magnus Lundh.

35-åringen dömdes också för bland annat ringa narkotikabrott och vapenbrott vilket han erkänt.