I det här skogsområdet bands mannen fast och misshandlades. Foto: PolisenI det här skogsområdet bands mannen fast och misshandlades. Foto: Polisen
I det här skogsområdet bands mannen fast och misshandlades. Foto: Polisen
Bild från fartkameran som fångade gärningsmännens bil på bild. Foto: PolisenBild från fartkameran som fångade gärningsmännens bil på bild. Foto: Polisen
Bild från fartkameran som fångade gärningsmännens bil på bild. Foto: Polisen

Mannen vägrade att tigga – misshandlades i skogen

Publicerad

En bulgarisk 57-åring ville inte tigga mer. Det väckte ont blod hos männen som ska ha tagit honom till Sverige. De tog med honom ut i skogen, band och misshandlade honom innan de lämnade honom halvnaken i kylan. Nu ställs två män inför rätta misstänkta för mordförsök.

– De sade att det skulle bli farligt och att de inte kunde lova att jag skulle komma levande därifrån, uppger 57-åringen i förhör.

Det var i början av april som en kvinnlig bilist hittade en svårt skadad man liggandes utan ytterkläder i ett vägdike längst med väg 852, intill skogen mellan Furuby och Dädesjö, Växjö kommun.

Kvinnan ringde ambulans och mannen förs till sjukhus för vård. Det uppdagas att han har förts ut till skogen av två män, 35 och 38 år gamla, misshandlats och lämnats fastbunden vid ett träd. Han lyckades komma loss och ta sig ut till vägen. Där körde en bil förbi och ett par stannade och tittade på honom utan att agera. Andra bilen som kom var den kvinnliga bilisten som var på väg hem med sin dotter. Rättsläkaren bedömer att mannen kunde ha dött om inte kvinnan upptäckt honom.

LÄS MER: Ville sluta tigga – misshandlades

Tvingades till att tigga

I dag lämnade åklagaren in sin stämningsansökan mot två män, båda bulgariska medborgare, som åtalas för människorov, grov misshandel och mordförsök. De riskerar flera års fängelse och utvisning.

Här hittades mannen i diket längst med riksväg 852.Foto: Polisen

Mannen som blev misshandlad är en 57-årig man från Bulgarien. Det är hans berättelse som är den huvudsakliga bevisningen som åklagaren går på. 57-åringen uppger att han kom till Sverige den 2 april för att han blivit lovad att kunna tjäna pengar. Enligt förhör så har de åtalade männen arrangerat 57-åringens resa till Sverige men när han väl kommit fram har de tagit ifrån honom hans ID-handlingar och tvingat honom att tigga. Mannen vägrade och det är det som senare leder fram till den grova misshandeln.

– Han har inte velat tigga. Den 3 april vill man att han ska tigga men han flyr och går till Resecentrum i Växjö och är där hela natten. Den 4 april träffar gärningsmännen på honom och den 5 april händer det här, säger Emma Berge. 

Tvingade av honom kläderna

Den 5 april plockar de misstänkta gärningsmännen upp 57-åringen i en bil och körde honom ut i skogen.

– Bilen stannade på grusvägen. De sade att det skulle bli farligt och att de inte kunde lova att jag skulle komma levande därifrån, säger 57-åringen i förhör.

Gärningsmännen tvingade honom att klä av sig och band fast honom vid ett träd. Sedan slog de honom upprepade gånger innan de lämnade honom fastbunden.

– Jag hade väldigt svårt att gå. Jag tror att jag blev medvetslös när jag låg bredvid asfaltsvägen. Tanken jag hade var att klara mig fram till asfalten för att få hjälp. Jag fick göra pauser och ramlade flera gånger när jag gick. Jag trodde att jag skulle dö. Det var svårt att andas och det var svårt för mig att gå och jag hade dålig balans efter händelsen, säger 57-åringen i ett av polisens förhör.

Försökte dra ut hans tänder

Männen ska bland annat ha slagit 57-åringen med en tång på knäna och med en träpåk på ryggen och han fick stora svullnader och frakturer i skulderbladen. I bilen ska 35-åringen dessutom försökt dra ut offrets tänder med tången.

– Han slog mig på knäna och han försökte till och med dra ut mina tänder, för att jag inte skulle kunna prata. Det gjorde mycket ont när han slog mig och jag blev mycket rädd, säger mannen i ett av polisens förhör kort efter händelsen.

Den 38-åriga gärningsmannen kunde gripas bara några dagar efter händelsen. Det dröjde dock ända tills den 16 maj innan 35-åringen greps i Bulgarien efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

– Den ena personen lämnade Sverige ganska snart efter händelsen. Jag la en internationell efterlysning och därefter greps han, säger Emma Berge.

Åklagaren har yrkat på att männen ska åtalas för mordförsök eftersom att 57-åringen lämnades i så dåligt skick.

– Hade han inte blivit hittad hade han kanske inte överlevt har rättsläkaren bedömt. Man binder fast honom, misshandlar honom och lämnar honom. Det är i april och dåligt väder och man lämnar honom i mycket dåligt skick, säger Emma Berge.

Den 57-årige mannen var helt blåslagen när han kom till akuten.Foto: Polisen

Båda riskerar utvisning

I slutet av augusti kommer rättegången inledas vid Växjö tingsrätt. Åklagaren har bland annat bevis på att de misstänkta gärningsmännens mobiltelefoner har befunnit sig nära brottsplatsen den aktuella dagen. 57-åringens berättelse har dessutom visat sig stämma överens med verkligheten i flera avseenden.

Både 35-åringen och 38-åringen nekar till brott och säger att de inte vet något om händelsen. Om 35-åringen blir fälld så kommer han få avtjäna sitt straff i Bulgarien. Det krävdes för att han skulle lämnas ut till Sverige. Huruvida 38-åringen också kommer att göra det står oklart och är upp till Kriminalvården. Åklagaren anser att de bör dömas för grov misshandel, människorov och mordförsök. De riskerar fängelse och utvisning från Sverige.

Enligt åklagaren är 57-åringen tillbaka i Bulgarien. I förhör har han berättat att han är uppväxt i Bulgarien utan föräldrar. Att han levt på att gå runt och plocka sopor och kom till Sverige för att ha blivit lovad att han kunde tjäna pengar. Kort efter händelsen hölls ett första förhör med 57-åringen på sjukhuset. Förhörsledaren skriver i protokollet från akuten:

– Han säger att detta var straffet för att han försökt fly. Och för att han inte tjänar några pengar och för att han inte ville jobba för gärningsmannen. Han säger att han vill ha hjälp hem till Bulgarien, att han bara vill hem.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag