Misshandlades med käpp och tvingades äta spyor

Tidigare fosterhemsbarnet Joakim Friman, 45.
Foto: Privat
Joakim Friman, 45.
Foto: Privat
Tidigare fosterhemsbarnet Joakim Friman.
Foto: Privat

Under nästan två års tid utsattes Joakim Friman för grova övergrepp i sitt fosterhem.

Men han har fortfarande inte fått någon ersättning för vanvården.

Och han är inte ensam – bara hälften av fosterhemsbarnen har fått några pengar.

– Det ska kosta staten när barn vanvårdas, så jävla enkelt ska det vara, säger Joakim Friman.

– Upp med dig, din jävel!

Joakim Friman, då 14 år gammal, väcks plötsligt av fosterpappan mitt i natten. Mannen tar med honom ut i stallet och hämtar en spade och hacka. Sen går de och väcker det yngsta fosterbarnet i hemmet, en pojke på 13 år, och sätter sig i den bruna jaguaren.

Det frusna vinterlandskapet som susar förbi utanför syns knappt genom bilrutan. 

Allt är bara mörker.

Joakim vet ännu inte att han snart ska bevittna ett grovt övergrepp – långt grymmare än den misshandel han utsätts för nästan dagligen.

När de kommer fram till ängen där fosterpappans hästar brukar beta på sommaren, stänger mannen av motorn. Tillsammans med de två pojkarna går han till en liten å. Där säger han åt Joakim att hacka ett hål i isen. Samtidigt tvingar han den yngre pojken att klä av sig till kalsongerna.

Joakim Friman, 10 år gammal. Bilden är från hans första fosterhemsplacering.
Foto: Privat

Torterades av fosterhemspappan

Sen skendränker mannen pojken. 

Gång på gång trycker han ner pojkens huvud i det iskalla vattnet. 

Pojken har förlagt sina glasögon, och mannen straffar honom för detta.

– Han tryckte honom som en tepåse under isen. Jag var säker på att han skulle dö, men han överlevde, säger Joakim Friman som har hunnit bli 45 år i dag.

Själv blev han under sina nästan två år i fosterhemmet misshandlad med en stålkäpp, en ”indisk läkepinne” som mannen kallade tillhygget. När mannen fick reda på att Joakim inte klarade av att äta tomater gjorde han enorma smörgåsar med tomat och majonnäs. Joakim kräktes upp maten efter bara några tuggor.

Då tvingade mannen honom att äta upp sina spyor.

– Jag spydde rakt ut i gröttallriken. Men det var bara att käka upp, annars fick man så galet mycket stryk.


LÄS MER: Fosterhemsbarn får ursäkt av regeringen 

Misshandel och sexuella övergrepp

Vissa av övergreppen var så grova att det har tagit åratal av terapi för att Joakim ska kunna prata om dem. 

Men han vill berätta, måste berätta.

Som när fosterhemspappan hade ”testund”. Då satte han på en LP-skiva med inspelningar av Adolf Hitlers tal och tog plats i soffan, helt naken. Pojkarna fick komma fram en i taget och ta på hans pung. Han var inte nöjd förrän de hade berömt hans ”magnifika” könsorgan.

– Det var ett fullständigt dårhus. Han filmade alla bestraffningar, och så satt han och tittade på dem om kvällarna, säger Joakim.

Joakim Friman, 6 år gammal. Då bodde han fortfarande hemma hos sin mamma.
Foto: Privat

Lyckades fly till Stockholm

Efter två misslyckade rymningar lyckades han 1988 fly till Stockholm. Där fick han hjälp av Maranatapastorn Arne Imsen att bli kvitt familjehemsplaceringen. 

Men de ständiga övergreppen hade lämnat djupa ärr i hans själ. Joakim hamnade i ett femton år långt missbruk. Hasch, amfetamin, piller och alkohol – han tog allt som kunde döva ångesten för en stund. Först 2001, när han skulle bli pappa för andra gången, lyckades han bli drogfri.

Kämpar för upprättelse

Fyra år efter att hans fall uppmärksammades av SVT:s ”Uppdrag Granskning” kämpar han fortfarande för att få upprättelse. De fosterhemsbarn som vanvårdades före 1980 har sedan 2011 haft möjlighet att ansöka om en ersättning på 250 000 kronor. 

Men misshandeln av Joakim Friman skedde några år för sent. 

– Hur kunde de sätta en gräns vid 1980? Vanvård är ju vanvård. Det ska kosta staten när barn vanvårdas, så jävla enkelt ska det vara. Jag slutar aldrig kämpa för detta. Jag kan inte förlika mig med att jag och de andra fosterhemsbarnen som vanvårdats inte ska få upprättelse, säger han.


LÄS MER: Vanvårdade fosterbarn får 250 000 kronor 

Socialen kände till bestraffningarna

De övergrepp som han och två andra pojkar utsattes för under nästan två år i mitten på 1980-talet är väldokumenterade. I journalanteckningar från socialförvaltningen syns det att man var medveten om att fysisk bestraffning användes i fosterhemmet.

”Fosterfadern tycker att arbetet går efter planerna och man nu måste betrakta pojken som 'nerplockad' och 'helt utan eget ansvar'. Nu ska uppbyggnaden påbörjas”, skriver socialförvaltningen i journaler som Uppdrag Granskning har tagit del av.

Ändå förblir dörren stängd. 

Vanvårdade fosterhemsbarn

Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och barnhem. Inställningen var länge att fosterhemsvården enbart var av godo.

En tv-dokumentär 2005 lyfte dock på locket och avslöjade övergrepp och vanvård.

En efterföljande utredning av Socialstyrelsen visade att det förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner men i okänd omfattning.

I Vanvårdsutredningen från 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.

Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under perioden 1920–1980 vanvårdades i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera.

KÄLLA: TT

Hälften har inte fått ersättning

Nu i juni avslutar Ersättningsnämnden sitt arbete. Av den öronmärkta miljard som regeringen avsatte för de utsatta barnen har bara hälften betalats ut. 54 procent av de som har ansökt om ekonomisk kompensation har inte fått några pengar överhuvudtaget. 

Joakim Friman – och tusentals andra fosterhemsbarn med honom – kommer inte att få någon ersättning för de fruktansvärda övergrepp som de tvingades utstå.

– Det viktiga för mig är att jag vill få upp ögonen på politikerna. Man kan inte bara sätta ett datum på det här. Jag vill kunna gå vidare med mitt liv, men det går inte så länge det här är ett öppet sår, säger Joakim Friman.


FOTNOT. I kväll sänds dokumentären ”Hallå – hör ni mig!” i SVT2. Den skildrar Joakim Frimans tre år långa kamp för att få ersättning.


Foto: Helén Rasmusen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!