Foto: PETTER PETTERSSON
 Foto: PETTER PETTERSSON

Misshandlade kvinnor blir konst i Malmö

Publicerad
Uppdaterad
Hundra misshandlade kvinnor.
Märkta av ärr, brännsår och märken efter strupgrepp.
Nu ska de bli konst - på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Hundra kvinnor med misshandlade ansikten kommer samlas den 11 oktober på Gustav Adolfs torg i Malmö. Stilla kommer de tillsammans att stiga av två stadsbussar och sprida ut sig bland de helgstressade människorna på torget. För att sedan stå orörliga rakt upp och ned i 20 minuter.
Det hela sker under ledning av konstnären Elin Lundgren, konstnärlig ledare för Lilith Performance Studio.
Varför?
- Jag ser det som en kommentar till de tusentals kvinnor som utsätts för våld och kränkningar varje år. Jag vill skapa en idé, en bild som belyser ett problem som är sorgligt stort i samhället. Tanken är att det ska bli som en mardrömsbild i ett offentligt rum, säger hon till KvP.se.

Många har egna erfarenheter

Kvinnorna i performanceverket, som har fått namnet ”Back in Baby’s Arms”, kommer att sminkas av professionella sminköser så att det ser ut som att de har blivit utsatta för brutalt våld. Det handlar om brännmärken, blåtiror och märken efter stryptag.
- Jag vill att det ska se så verklighetstroget ut som möjligt, berättar Elin Lundgren.
De medverkande kvinnorna – som är alltifrån åtta till 70 år gamla – har rekryterats genom mun-mot-mun-metoden samt genom affischering i Malmö.
- Jag trodde att det skulle vara svårt att få tag i kvinnor som ville ställa upp, men intresset har varit enormt, säger Elin Lundgren.
Vissa av kvinnorna har – precis som Elin Lundgren – haft personliga erfarenheter av att vara utsatta som kvinnor.
- Det är fantastiskt hur många kvinnor som har kommit till mig och berättat att de har blivit utsatta och som vill hjälpa till, säger hon.
Risken att konstverket kan sticka i ögonen på vissa ser inte Elin Lundgren som något hinder:
- Vissa saker måste man få prata öppet om som konstnär. Alltid retar man några.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag