Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misshandel och brand- attentat i Ronneby

Räddningstjänsten hann förhindra en brand i sista stund.
Foto: BENGT HæLLQUIST
Hans butik blev natten mot onsdag utsatt för ett brandattentat.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Hassan Abdulaziz.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Natten mot onsdag utsattes ett flerfamiljshus i Ronneby för ett brandattentat. I huset har butiksägaren Hassan Abdulaziz sin butik.

Någon hade krossat rutorna till hans butik och hällt in litervis med bensin, bara timmar efter en misstänkt misshandel i staden.
– Det var otroligt nära att det här slutade i katastrof, säger räddningsledare Stefan Ericsson hos räddningstjänsten.

Strax innan midnatt kom larm om en misshandel i centrala Ronneby. Polisen kallades till platsen och kunde konstatera att en man har fått föras till sjukhus i ambulans.

De misstänkta gärningsmännen försvann från platsen.

Bara kort därefter kom ett nytt larm – den gången om ett inbrott. Enligt larmet hade en ruta krossats med ett brunnslock, och flera maskerade personer sågs försvinna från platsen. Men när räddningstjänsten anlände upptäcktes också att det hällts in litervis med bensin i lokalen.

Huset, där butiken ligger, är ett flerfamiljshus där flera familjer bor. Båda utgångarna från fastigheten var dränkta i bensin.

– Någon har försökt tända på, säger Stefan Ericsson, räddningsledare i Ronneby.

Hassan har länge varit inblandad i den pågående konflikten och har tidigare blivit knivskuren.
Foto: LISA MATTISSON EXP

Krossade ruta med brunnslock

Butiken, som utsatts för brandattentatet, tillhör Hassan Abdulaziz, 27. Han äger en kombinerad frisörsalong och mobilfixarverkstad. Kvällsposten har flera gånger skrivit om honom och den oroliga situationen i Ronneby, där polisen tampas med ökande kriminalitet. Hot, våld och utpressning har blivit vardag. 

Ett gäng, med åtta "kärnindivider" och en svans av pojkar, har också satt skräck i staden. Hassan Abdulaziz är sedan en tid inblandad i konflikten och har precis släppts ur häktet efter att ha misstänkts för att ha misshandlat en kärnperson i det så kallade "Ronnebygänget" – som i sin tur misstänks för rånförsök på en av hans minderåriga släktingar.

Nattens brandattentat stoppades i sista stund då räddningstjänsten snabbt var på plats.

– Det var ett stort hål i skyltfönstret, där hade man hällt in uppskattningsvis några liter bensin och försökt tända på. Det är likadant vid utgången och vid entrén hade man också hällt ut bensin, berättar Stefan Ericsson, räddningsledare.

– Det är mitt i centrala Ronneby, fullt med lägenheter ovanför. Det är en väldig tur att detta misslyckades, fortsätter han.


LÄS MER: Hot, våld och utpressning – vardag i småstaden Ronneby 

Foto: undefined

Polisstation ska öppna igen

Vittnen säger sig ha sett flera personer lämna platsen under natten. Stefan Ericsson är mycket orolig över den eskalerande utvecklingen.

– När man ser såna här grejer och inser vad konsekvenserna skulle kunna bli, så blir man naturligtvis orolig. Det är ett flerfamiljshus detta och jag vågar inte säga hur många lägenheter som finns där ovan. Det bor folk där uppe och de har alltså hällt ut bensin i utgången, mot gatan, från lägenheterna. Vid trapphuset, säger Stefan Ericsson.

– Skulle man lyckas med en sådan sak (att tända på, reds anm) skulle man inte komma ut. Det är otroligt tur att det inte blev större än så här.

Ingen har gripits för brandattentatet. Gällande misshandeln, som inträffade strax innan brandattentatet, säger polisen så här:

– Det är tre okända män som ska ha slagit och sparkat på en liggande man. Han ska även ha blivit rispad och hotad med ett pistolliknande föremål, säger Kim Hild.

– Det rubriceras som grov misshandel och grovt olaga hot.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans, men hur allvarliga skadorna var är oklart.

– Han är skadad men inte allvarligt, säger Per-Johan Ljungberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i karlskrona på onsdagsmorgonen.

En man gripen

Under natten greps och anhölls en man misstänkt för delaktighet i knivskärningen. Två eller möjligen tre andra är fortfarande på fri fot.

Finns det några kopplingar mellan misshandeln och försöket till mordbrand?

– Det är lite oklart i nuläget men det går inte att utesluta om man säger som så.

Har den anhållne mannen någon koppling till "Ronnebygänget" som vi har skrivit om?

Det är inget jag kan bekräfta men det kan ha bäring på det som har hänt tidigare.


LÄS MER: Ronnebygänget har satt skräck i staden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!