Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen: Kvinna fick två miljoner – nu åtalas hon

Arkivbild. Enligt stämningsansökan använde dottern pengarna till att betala sin mammas skulder.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lunds tingsrätt kommer pröva ärendet i rätten.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Av misstag råkade Nordea göra en överföring på nästan 2 miljoner kronor till en kvinna i Staffanstorps bankkonto.

Pengarna förde kvinnan över till sin dotter som använde dem för att betala mammans skulder till Kronofogden.

Nu åtalas de båda för brott.

I juni 2016 fick en 62-årig kvinna 1 960 000 kronor insatta på sitt bankkonto. Enligt Nordea var överföringen ett misstag som inte upptäcktes förrän slutet av september.

Kvinnan förde över hela summan till sin dotters bankkonto genom tre olika överföringar. Bland annat förde hon över 1 855 580 kronor den 9 september.

Enligt stämningsansökan fördes pengarna över till kvinnans konto av misstag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dottern, som är i 25-årsåldern, förde i sin tur över pengarna från sitt personkonto till sitt sparkonto.

I stämningsansökan står det inget om i fall kvinnorna använt några av pengarna till egna inköp. Merparten av pengarna använde dottern för att betala mammans skulder. Den 21 september – en månad efter att pengarna först kom in på kontot – förde dottern över 1 855 580 kronor till Kronofogdemyndigheten för skulderna.

Nekar till brott

Nu åtalas både mamman och dottern vid Lunds tingsrätt för grovt penningtvättsbrott och mamman dessutom för olovligt förfogande. Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt då det gäller ett så högt belopp. 

Åklagaren menar i sin stämningsansökan att mamman och dotterns handlingar inneburit "att Nordea Bank eller annan som haft rätt till de felaktigt tillgodoräknade medlen berövats denna sin rätt", står det i stämningsansökan.

Både mamman och dottern förnekar brott i förhör.

Enligt stämningsansökan, som lämnandes in till tingsrätten under torsdagen, yrkas Nordea Bank få tillbaka hela beloppet samt ränta tills pengarna har betalats.

Åklagaren menar att dottern lånat ut sitt konto till mamman för att förhindra att banken skulle inse sitt misstag och ta tillbaka pengarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!